Jason Rekulak: Baljós rajzok - értékelés

Jason Rekulak: Baljós rajzok című thriller kötete az Open Books kiadónál jelent meg még 2023-ban. Korábban még nem hallottam a regényről, de az egyik barátnőm felhívta rá a figyelmemet és egy közös olvasás keretei között egyből sort is kerítettünk rá. Az alábbiakban olvashatjátok róla a véleményemet.

covers_820053.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

Mallory Quinn bébiszitterként vállal munkát Ted és Caroline Maxwellnél, az ötéves fiukra, Teddyre kell vigyáznia. Mallory repes az örömtől. Őszintén kötődik Teddyhez, az aranyos, félénk kisfiúhoz, aki nem tud meglenni a vázlatfüzete és a ceruzája nélkül. Ám egy napon a szokásos fák, nyuszik, léghajók helyett valami mást rajzol: egy férfi egy nő élettelen testét vonszolja az erdőben.

Teddy rajzai egyre baljóslatúbbá válnak, miközben a pálcikafigurák realista emberalakokká válnak, amelyek messze meghaladják egy ötéves gyermek képességeit. Mallory egyre inkább gyanakodni kezd. Talán valamilyen természetfeletti erő próbál meg Teddy rajzain keresztül üzenni egy múltbeli megoldatlan bűntényről? Tisztában van vele, mekkora őrültségnek tűnik mindez, mégis nekilát, hogy megfejtse a képek jelentését, és megmentse Teddyt, mielőtt túl késő lenne. A világsiker a magyar olvasók számára ráadásul egészen különleges meglepetéseket tartogat.

A kötet fülszövege nagyon felkeltette az érdeklődésemet, szeretem a szellemes, paranormális thriller köteteket, illetve az, hogy egy kisfiú rajzain keresztül elevenednek meg a múltban történt események, nagyon izgatottá tett, hogy vajon hogyan kivitelezte ezt a szerző. Az illusztrációk nagy jelentőséget kapnak a cselekményben és adnak egy kis pluszt is, ami színesebbé és különlegesebbé teszi egy "átlagos" könyvvel összehasonlítva.

Mallory először még csak úgy gondolja, hogy Teddy csak egy képzeletbeli barátot talált ki magának és vele beszélget folyton, illetve az ő képzeletbeli tanácsait követi, amikor valami olyat tesz, amit a "szülei" megtiltanak neki. Azonban egyre jobban kezdi úgy érezni, hogy ennél sokkal több lapul a háttérben. A lány múltja nagyon sötétnek mondható, a szeretett testvére elvesztése után a drogokba menekült a valóság elől és ezért eleinte nem is tudja eldönteni, hogy csak ő képzeli be paranoiásan, hogy egy szellemmel társalog Teddy, vagy pedig tényleg ez történik.

A regény egészét átlengi ez a misztikusság, ami még izgalmasabbá teszi a cselekményt és késztetést éreztem rá, hogy minél előbb a végére érjek. Ugyan viszonylag sok thrillert olvasok, de ez a kötet bekerült nálam a legjobbak közé és az idei évi legjobb olvasmányom lett. Szóval, ha ti is vágytok egy kis misztikusságra, borzongásra, akkor bátran vágjatok bele a kötetbe.

Értékelésem: 10/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

 

Idézetek:

– Köszönöm, Adrian. Örülök, hogy nem tartasz őrültnek.
Megvonja a vállát. – Szerintem minden lehetőséget figyelembe kell vennünk. „Ha a lehetetlent kizártuk, ami marad, az az igazság, akármilyen valószínűtlen legyen is.” Ez Spock a Star Trek VI-ban, de igazából egy Sherlock Holmes-mondás.
– Te jó ég – mondom neki. – Te tényleg kocka vagy.

♦♦♦

– A közelben leszek, és vigyázni fogok rád. Biztonságban leszel.
– Nézni akarod, ahogy alszom?
Elneveti magát. – Hát ez így hátborzongatóan hangzik. Arra gondoltam, hogy veled maradok, és vigyázok rád.

♦♦♦

A kapcsolatunknak semmi esélye. Mert olyan, mint Teddy szappanbuborékja – varázslatos, életteli, légies –, és arra van ítélve, hogy kipukkadjon.