Kondor Vilmos: Második Magyar Köztársaság (Második Magyar Köztársaság 1.) - értékelés

Még 2022-ben jelent meg az Open Books kiadónál Kondor Vilmos sorozatának első része, a Második Magyar Köztársaság, aminek azóta már a folytatása is napvilágot látott Az első budapesti olimpia címmel. Műfaját tekintve alternatív történelemben játszódó krimi.

covers_758644.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

1966. ​június 26-án a Beatles a Nemzeti Stadionba készül első magyarországi koncertjére, amikor az egyik technikust holtan találják a hangfalak mögött.

A gyilkos fegyvernek nyoma veszett, sem gyanúsítottja, sem szemtanúja nem akadt az esetnek, miközben a Budapesti Rendőrkapitányság vezetője, Kádár János türelmetlenül várja az eredményeket.

Az ügyet a fiatal és tehetséges Nemes Albert nyomozó kapja, akihez egy különc skót detektív csatlakozik; de az összeszokás nehezen megy, a páros rendre zsákutcába fut.

Amikor már úgy tűnik, hogy a csepeli Szabadkikötő csempészbandájának vezére, a Játékos érintett lehet a gyilkosságban, a nyomozás váratlanul jóval súlyosabb bűnöket tár fel; a rejtély megoldását az emberi lélek legsötétebb bugyraiban kell keresni, és a világháborús árvaházak néma titkokat őrző falai között.

Kondor Vilmos egy sosemvolt Magyarországot épít fel e regény lapjain. Egy titkon vágyott országot, mely a háborúban különbékét kötött a szövetségesekkel, és melynek ifjabb Horthy Miklós a köztársasági elnöke. Egy országot, melyben sem kommunistákat, sem nyilasokat nem találni, de a dunai kikötőket csempészbandák és jampecek uralják, miközben szól a Hungária. Egy országot, ami úgy idegen tőlünk, hogy mégis ismerős, melyben otthonosan vagyunk otthontalanok.

A történet a Kádár-korszakban (1970-es évek) játszódik, a jelenetek nagyon jól visszaadják az adott korra jellemző sajátosságokat, annak világfelfogását és politikai helyzetét, de emellett egy kitalált bűnügyi történet elevenedik meg a lapokon.

Nemes Albert nyomozót odarendelik a Nemzeti Stadionba egy nagykoncert előtt, mert holtan találják az együttes egyik munkatársát. Alig találnak bármiféle nyomot, de a kutatásba bekapcsolódik egy skót nyomozó is, így két külön országban is próbálják felkutatni a tettest: Angliában és Magyarországon is, ugyanis menet közben kiderül, hogy a halott angol állampolgár volt. Nehezen találnak bármiféle kapcsolatot az áldozat és Magyarország között, így nehezen jönnek rá az indítékra is, de végül a kutakodásukat siker koronázza.

Albert magánéletébe is bepillantást nyerünk, megismerhetjük a családját és az ismerőseit is, valamint azt is tapasztalhatjuk, hogy milyen jól képes helyt állni egy gyilkossági nyomozás kellős közepén is, hogy kellő időt fordítson a magánéletére is. Számomra nagyon szimpatikus az ő karaktere, úgyhogy kíváncsi vagyok rá, hogy a következő részben hogyan fog alakulni az élete.

Bár nagyon kevés történelmi regényt szoktam olvasni, ez a kötet mégis nagyon beszippantott, a gördülékeny fogalmazásmód és a figyelemfelkeltő cselekmény miatt egy pillanatig sem lankadt a figyelmem olvasás közben.

A regényt az Open Books kiadónak köszönhetően, recenziós példányként olvastam, amit ezúton is köszönök szépen!

Értékelésem: 10/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés