Flynn Berry: A nővérem nevében - értékelés

Még 2018-ban jelent meg az Álomgyár kiadó gondozásában Flynn Berry Edgar Allan Poe-díjas krimi kötete, ami magyarul A nővérem nevében címet kapta. Az alábbiakban olvashatjátok a véleményemet róla.

covers_498954.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

Titkok, ​melyeket csak egy gyilkosság tisztázhat
Nora vonatra száll Londonban, hogy meglátogassa vidéken élő nővérét. De ezúttal nem várja őt az állomáson, ahogy eddig mindig. Így egyedül megy Rachel házához és mikor belép az ajtón, ráeszmél, hogy testvére gyilkosság áldozata lett.
A zaklatott Nora maga kezd a gyilkos utáni kutatásba. Rachelt korábban már megtámadták. A rendőrök akkori tehetetlensége és részvétlensége miatt, már nem tud hinni a nyomozókban. Egyre kísértik a gyilkosságot övező titkok, a szálak összekuszálódnak. Veszélybe kerül ő maga is és már nem is tudja, vadász-e vagy űzött vad. Ahogy félelmei rögeszmévé fejlődnek, megváltozik, rá sem lehet ismerni – ahogy arra a Rachelre sem, akit Nora nyomozása felderít.

Flynn Berry írása egy figyelemre méltó rajt, egy rendkívüli, új szerző első regénye. Egy a magával lélektani dráma a két nővér különleges kapcsolatáról, egymás iránti feltételek nélküli szeretetéről. Folyamatos meglepetésekkel festi meg a sötét múlt félelmetes erejét, a gyász torzító hatalmát.

A lány a vonaton és a Holtodiglan rajongóinak – The New York Times
EDGAR – DÍJAS regény
„Izgalmas cselekménye magával ragad az első oldaltól kezdve.” – The Huffington Post
„Magához láncoló és meglepő.” – The New York Times Book Review

Nora szemszögéből láthatjuk az eseményeket, aki egy gyanútlan napon a szokott módon és időben vonatra szállt, hogy meglátogassa a testvérét, Rachelt, aki a legjobb barátja és a mindene is volt egyben. Azonban a vonatról leszállva azt tapasztalja, hogy a nővére nem várja őt a vasútállomáson, mint ahogy mindig, de ekkor még nem kezd el aggódni, azonban ahogy a házához ér és meglátja felakasztva a tesója kutyáját, már elkezd leperegni előtte egy csomó szörnyűséges dolog. A sokktól először nem is fogja fel, hogy mit lát a házba belépve, olyan, mintha külső megfigyelőként, egy filmet nézve találna rá egy idegen holttestére. Csak később tudatosodik benne, hogy mi is történt valójában. A fura viselkedése miatt a rendőrség is kétkedve hallgatja a beszámolóját, de Nora magánakcióba kezd, hogy kiderítse, mi történt valójában, ugyanis a nyomozás elég hamar vakvágányra fut. 

Számomra az elsődleges információs forrás a könyes értékelések tekintetében a moly.hu oldal, ahol ez a kötet jelenleg 59%-on áll. Ez nagyon rossznak mondható, úgyhogy kicsit félve álltam neki az olvasásának, de tekintve, hogy díjnyertes regényről van szó, bíztam benne, hogy méltán kapta meg az elismerést. Sajnos azonban én inkább a molyos értékelőkkel értek egyet, nekem nem jött be a cselekménye, a főszereplő gondolatai nagyon furák voltak és bevallom őszintén, én azt hittem, hogy a végére azt fogják kihozni, hogy nem beszámítható a személye, és hogy talán még ő is állt a gyilkosság mögött. Ez utóbbiban nem lett igazam, de ettől függetlenül nagyon furák a nő gondolatai, ami miatt fura volt az egész kötetnek a légköre.

Értékelésem: 5/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

 

Idézetek:

A hívások után elmegyek a házához. Késő novemberi vasárnap délután van, páran elhajtanak mellettem, intézik a dolgaikat. El sem hiszem, hogy azt tervezem, túlélem Rachel halálát, hogy az életem tovább folyik nélküle. A házához vezető út, a fekete makadámszalag, ott nyúlik el előttem.

♦♦♦

– Nem tudom – feleli Martha, és én hallom a hangján, hogy sír, de leplezni próbálja. – Mondjuk, mert őrült. Eléggé olyannak tűnik, aki ekvesztette az eszét.