Aurora Lewis Turner: Névtelenek (Bolygókeringő trilógia 1.) - értékelés

Korábban már olvashattátok a blogon a Lloyd c. kötetről írt ajánlómat, ami utólag, 2023-ban jelent meg a Bolygókeringő trilógia előzményeként a NewLine kiadónál, szóval mindenképpen azzal szerettem volna belekezdeni a sorozatba. A Névtelenek című sorozatindító regény még 2020-ban látott napvilágot az Olvasni Menő kiadónál. Az alábbiakban olvashatjátok a véleményemet erről a fantasy kötetről.

covers_596798.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg: 

A Föld halott. Már több mint 2000 éve az. Az emberiség maradéka áldott tudatlanságban él hat Föld-szerű bolygón. Ők nem is sejtik, hogy vannak mások rajtuk kívül… Olyanok, mint én, Auróra. Olyanok, akik különleges erőkkel bírnak… ők a névtelenek. Két út van tehát; vagy az ő érdekeiket szolgálva titkon vadászunk a fajtánkra, vagy futunk, és így mi leszünk a vad. Én így futottam egyenesen Lloyd, egy medveerejű zsoldos karjaiba… Így kezdődött a keringőnk. A Névtelenek a Bolygókeringő trilógia első könyve.

A történet a távoli jövőben egy távoli galaxisban játszódik, ahová az emberek átmenekítették magukat, hogy ne haljanak meg a kizsákmányolt Földön. Mindent maguk után hagyva letelepedtek a hat bolygók egyikén, azonban ők maguk sincsenek tisztában azzal, hogy a hetedik bolygókon az emberek elkezdtek "adaptálódni" a környezetükhöz, azaz különleges képességekkel bírnak, hogy megvédhessék magukat az ottani természeti vagy állati eredetű támadásokkal/csapásokkal szemben. 

Aurora gyanútlanul éli a mindennapjait teljesen átlagos emberként egészen addig, amíg a nagynénikéje a halálos ágyán elsuttogott "sajnálom" után hátrahagyja őt és elkezdi felfedezni, hogy különleges erőkkel rendelkezik. Aurora nem tudja, hogy kihez fordulhatna, így hát próbálja leplezni a képességét, de az erejét bemérve az ellenség megpróbálja elkapni, aminek a hatására a lány menekülés közben Lloydnál köt ki. A medveember szinte rögtön a védelmébe veszi a lányt, bár az elején van benne egy jó nagy adag ellenállás, amiért a nyakába szakadt egy ilyen nagy "teher", de hamar alább hagy ezzel.

A későbbiekben Lloyd elviszi a lányt egy titkos bázisra, ahol hozzájuk hasonló különleges erőkkel bírók, azaz névtelenek élnek. Hamar beilleszkedik közéjük és kap is egy csapatot ezáltal maga mellé, akikkel felkutathatja, hogy ki is ő valójában és honnan erednek a képességei. Az útjukat egy régi átok is megnehezíti, ami sok-sok rejtélyt és titkot foglal magába.

A könyv 600 oldalas, úgyhogy nem egy rövid darab, de ennek ellenére engem annyira beszippantott, hogy hamar a végére tudtam érni. Bár volt benne egy-két olyan dolog, ami szerintem nem volt logikailag rendesen kifejtve, de az élvezhetőségén ez nem rontott, a szerkesztési és helyesírási hibái viszont több helyen zavartak engem egy picit. A történet maga az nagyon izgalmas, pörgős és fordulatos volt, úgyhogy remélem, hogy a második rész is ugyanennyi izgalmat és meglepetést rejt majd magában.

A kötetet az írónőnek hála recenziós példányként olvashattam, amit ezúton is köszönök szépen!

Értékelésem: 9/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

 

Idézetek:

 Itt az ideje, hogy dönts; itt is maradhatsz, vagy akár a sorsod irányába is tehetsz egy lépést. Én csak megadtam a kezdő lökést. A jövő ugyanis nincs kőbe vésve, azon bármikor lehet változtatni.

♦♦♦

– Nem attól leszel az, aki vagy, mert tudod, hogy honnan származik, hanem attól, hogy milyen ember vagy legbelül - sóhajtott fel a fizikus.

♦♦♦

– Bámulatos dolgokra vagy képes Auróra Turner, de a valódi csodája az életnek nem az, ha bolygót tudsz ugrani, hanem az, ha ki tudod tárni a szíved valakinek, akitől ugyanazt kapod vissza, mint amit adsz neki.