Ludányi Bettina: Nyomodban (Nyomodban 1.) - értékelés

Még 2019-ben jelent meg Ludányi Bettina: Nyomodban c. regénye az Álomgyár Kiadónál, amit azóta számtalan frissebb megjelenés is követett. Több kötetet is volt már szerencsém olvasni az írónőtől (Kettőnk titka, Kettőnk bűne, Yanna titka, Mögötted!), de ez volt eddig az, ami a legkevésbé kötött le.

covers_542115.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

„Ez ​a történet csúnya játékot játszik az elméddel.” – GCK's Book Review Blog
„Az írónő az emberi lét igazi mélységeibe kalauzolja el az olvasót.” – Írógép blog

Te megszegnéd a törvényt, ha egy élet lenne a tét?
Daisy Carvalho Serra, a rendőrség tanácsadó nyomozója mocskos ügybe keveredik. Egy olyan gyilkosságban segíti a rendőrség munkáját, amelyben az elkövetés módja nagyon emlékezteti egy korábbi ügyre. Csakhogy az akkori sorozatgyilkos már halott.
Oliver Walsh, a helyi bűnszervezet, a Fantomok egyik vezető beosztású bűnözője, vádalku fejében segíti a helyi erőket az információszerzésben.
A nyomozás nagy erőkkel zajlik, ám van a rendőrök között valaki, aki sokkal többet tud, mint amennyit megoszt a hatóságokkal. Vajon ki az, és mi a célja a hallgatással? Hogyan birkózik meg Daisy a két gyilkosság között húzódó párhuzammal, és egyáltalán mi köze van az esetekhez? Milyen messze megy el a gyilkos, ha a bosszúvágy hajtja?
Ludányi Bettina írónő regénye ezúttal egy árulással és cselszövéssel teli világot tár az olvasók elé, ahol nem tudni, ki jár előrébb egy lépéssel: a gyilkos vagy a rendőrség. Titkok, hazugságok, valamint az ész és a szív harca egyetlen történetbe csomagolva.

A történet legnagyobb része Daisy szemszögéből mutatja be az eseményeket, aki gyilkossági tanácsadó a helyi rendőrségnél. A legvéresebb, legmocskosabb gyilkosságoknál segít be, mert nagyon jól bele tud látni az elkövetők fejébe és ezáltal hamar elő tudja csalogatni őket.  Már rögtön a kötet elején összeismerkedik a Fantomok egyik vezetőjével, Oliverrel, aki a szabadon eresztéséért cserébe belemegy abba, hogy segít az újabb gyilkosságokra fényt deríteni. Nekem ezzel a részével volt egy olyan érzésem, hogy nem lettek eléggé kifejtve a mögöttes indokok, egy igazi kemény bűnöző nem adja csak úgy be a derekát a rendőrségnek, de hát Oliver bizony ezt tette. Menetközben sem volt túl sok keményfiús megnyilvánulása, amit hiányoltam tőle.

Daisy gondolatai és az Oliverrel való macska-egér játék számomra túl sok helyet foglaltak el a kötetben, csak úgy teltek a lapok, amiken ezeket olvashattuk és ezek mellett háttérbe szorult a nyomozás. Aztán a kötet végén extra sebességre kapcsolt az írónő és onnantól kezdve felpörögtek az események, de addig elég lassan haladtam sajnos az olvasással. 

Nem az az igazi, vérbeli thriller, inkább mondanám romantikusnak a kötetet, mert ez a szál nagyobb szerepet kap benne, mint a nyomozás, de volt benne egy-két igazán jó gondolat. Látszik a köteteten, hogy az írónő nagyon otthon van a pszichológiában és a sorozatgyilkosok, bűnözők lélektanában.

Ha valaki még csak most ismerkedik az írónő munkásságával, akkor inkább a Kettőnk titka sorozatot vagy a Mögötted! című kötetet ajánlanám kezdésnek.

Értékelésem: 7/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

 

Idézetek:

A boldogság kulcsa az, ahogyan a világra tekintesz. Vagy örülsz, hogy a pohár félig tele van, vagy azon keseregsz, hogy félig üres. Az pedig még kevesebb embernek jut az eszébe, hogy még a pohárért is hálásnak kellene lennünk, mert ha teljesen üres is, legalább van, amit megtölthetünk.

♦♦♦

Ki gondolta volna? Háborúnak indult, mégis szerelem lett belőle. A tüzes pillantásokat felváltották a túlfűtött csókok, a bosszú okozta feszültséget pedig a sóvárgás egymás teste és lelke iránt.

♦♦♦

– […] Minden a gyermekkorban gyökerezik. Minden. A lelki sérülések és traumák olyanok, mint az árnyékunk. Vagy akár a nap és a hold. Végigkísérik az egész életünket, és sokszor tudomást sem veszünk róluk. Sőt, még a létezésükről sem tudunk.

♦♦♦

Soha nem jutott eszembe eldobni magamtól az életet, akármekkora fájdalom is ért. Kemény munka volt, végül azonban megszületett az a Daisy, akinek Túlélő lehetne a második keresztneve. Ám váratlanul belépett az életembe Oliver, és megmutatta, hogyan lehetnék még erősebb. Egy társsal az oldalamon. Vele az oldalamon.