Dömötör László: A lámpás hölgy (A Hold hősei 2.) - értékelés

Dömötör László Hold hősei sorozatának második része 2023-ban látott napvilágot az Aposztróf kiadónál, ami A lámpás hölgy címet kapta. Zsánerét tekintve ifjúsági sci-fi kötet, ami tartalmaz egy csomó elsősegéllyel kapcsolatos információt is, ezáltal nagyon tanulságos lehet az olvasása a fiatalok számára (is).

covers_786974.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

A ​XXII. századra az emberiség benépesítette a Holdat. Miközben Szeléné holdváros nyüzsgő hétköznapjait éli, a látszólag biztonságos létesítmény falai között gonosz erők ébredeznek. Titokzatos balesetek történnek, szellemek bolyonganak a folyosókon, néhány tudósnak pedig nyoma veszik.
Vajon van összefüggés a rejtélyes események között?
Amikor Ben, Gergő és Sven az őszi szünetben önkéntes szolgálatra érkeznek a holdváros klinikájára, még nem sejtik, hogy hamarosan egy rémálom kellős közepén találják magukat. Ráadásul a három ifjú vöröskeresztes veszi pártfogásába az egyik eltűnt tudós lányát, a nagyszájú Milit, aki felkavarja az összeszokott társaság érzelmeit.
A botcsinálta nyomozócsapat tagjaira félelmetes kalandok várnak, amelyek során nemcsak egy hátborzongató ellenséggel kell szembenézniük, hanem saját esendőségeikkel is. S míg hőseink a kusza rejtély szálait igyekeznek kibogozni, megismerkednek egy küzdelmes életű nő igaz történetével, akinek a jelen és a jövő nemzedékei is sokat köszönhetnek.

 A sorozat első részét nem olvastam, de a szerzőtől azt az információt kaptam, hogy a korábbi történések ismerete nélkül is kerek egészet alkot a második rész cselekménye, úgyhogy így már bátran mertem nekivágni a kötetnek. Az első pár oldalon volt egy-két visszautalás, amikor azt éreztem, hogy olyan dologról van szó, amikről én lemaradtam, de szerencsére nem voltak olyan kulcsfontosságú dolgok, amik zavaróak lettek volna.

A történet a Holdon játszódik, ahol már egy egész kolónia éli zavartalanul a mindennapjait. A főszerepben egy csapat fiatal áll, akik a kórházba járnak gyakornokoskodni, a mentoruk tanításai által pedig mi magunk is kapunk egy pár információt a gyors elsősegélynyújtás alapjaiból. A technológia nagyon előrehaladott állapotban jelenik meg a kötet lapjain, amik adnak egy sci-fi hátteret az ifjúsági vonalnak.

A csapat egyik tagja egyik éjszaka arra riad fel, hogy egy szellemalak az ágya fölé hajol, amitől annyira megijed, hogy riasztja a többieket is és elkezdenek nyomozni. Persze ők maguk sem tudják, hogy amit sejteni vélnek a dolog mögött, az közel sincs a valósághoz, de ad egy kis izgalmat a szellemek utáni hajsza a történetnek

Annyira kíváncsi lettem az első kötetre, hogy valószínűleg majd valamikor azt is sorra kerítem, mert nagyon megkedveltem a főszereplőket, annyira jó volt olvasni arról, ahogyan kitartanak egymás mellett a bajban is, elég jól összekovácsolódtak.

A szerző felkérésére, recenziós példányként olvashattam a kötetet, amit ezúton is köszönök szépen!

 Értékelésem: 9/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

 

Idézetek:

A legnagyobb forgalmat az ambuláns részlegek bonyolították. Ide érkeztek a több mint negyvenezer lakost számláló holdvárosból a betegek sérülésekkel vagy olyan betegségekkel, amelyeket Dr. TOMI, azaz a Távolsági Orvosi Mesterséges Intelligencia nem tudott az otthonukban diagnosztizálni és kezelni.

♦♦♦

Az emberek mindig szembetalálkoznak ismeretlen jelenségekkel. Sosem fogunk annyit tudni a világról, hogy minden egyes részletére magyarázatot találjunk.

♦♦♦

– Kísértetek mindig is voltak és lesznek is.
– Ezt hogy érted?
– Az emberek mindig szembetalálkoznak ismeretlen jelenségekkel. Sosem fogunk annyit tudni a világról, hogy minden egyes részletre magyarázatot találjunk.