John Cure: A fekete esernyős férfi - értékelés

Ezúttal egy olyan John Cure kötet ajánlóját hoztam nektek, ami már 2016-ban megjelent a Mogul Kiadó gondozásában, 2021-ben pedig a javított, átdolgozott kiadást adta ki az Álomgyár Kiadó. Én az újabb kiadást olvastam, ami teljesen beszippantott engem. Korábban volt már szerencsém több Cure thrillerhez, amik közül a Hamu kevésbé, a Hontalan lelkek és a Rekviem egy halott lányért c. kötetek viszont nagyon tetszettek. covers_673274.jpg

 Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg: 

„Félelmetes, ​hogy nem tudjuk eldönteni, a valóság vagy csak a képzeletünk durva játéka.” – Angels Words blog

1980-ban Dobogókőn egy magára hagyott gyereket találnak az erdőben. A kisfiú állami gondozásba kerül, ahol a nevelők legnagyobb döbbenetére furcsa dolgokat produkál: alvás közben lebeg az ágya felett, előre megjósolja a közeljövő eseményeit, valamint csupán az érintésével képes halott állatokat visszahozni az élők sorába. Aztán egy hideg, téli napon három öltönyös férfi elviszi magával.
2015-ben több magyar nagyvárosban különös jelenségeket tapasztalnak. Az esetek helyszínén minden alkalommal felbukkan egy titokzatos férfi, aki a legnagyobb melegben is fekete, jól szabott öltönyt és kalapot visel, kezében pedig egy fekete esernyőt tart. Azok, akik találkoztak vele, az arcvonásaira egyáltalán nem emlékeztek, de az feltűnt nekik, hogy a kortalannak tetsző, kifogástalan modorú és öltözetű férfi lábán mindig poros volt a cipő.
Egy kelet-magyarországi kisvárosban öt különös alak figyeli és elemzi titokban a város lakóit: Kristálygyerekeket keresnek. Egyik célpontjuk Szofi, a fiatal hobbifotós újságírólány, aki legjobb barátjának segítségével kutat a szokatlan események után. Nyomozásuk során nemcsak elfojtott, egymás iránti érzelmeikkel kell szembenézniük, de hamarosan üldözött vadként az életükért kell küzdeniük, miközben a titkosszolgálat is a nyomukban van.

John Cure, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt író, a feszültségkeltés mestere, Magyarország egyik legnépszerűbb horror- és pszicho-thriller írója. Regénye izgalmakkal és különös eseményekkel teli misztikus thriller. Egy különleges történet szerelemről, barátságról és bajtársiasságról.

A fekete esernyős férfi c. thriller nagyon jól összetett és kidolgozott mű lett. Megfelelően misztikus és sejtelmes, ami miatt garantált, hogy csak úgy peregnek az ember kezei között a lapok. Jómagam is nagyon gyorsan a végére értem, holott majdnem 500 oldalas, tehát nem mondható rövid kötetnek.

325132964_570713481540704_806551135448758722_n.jpg

https://www.instagram.com/p/CnPq6bQoE6p/?utm_source=ig_web_copy_link

A regény első fejezete az 1980-as évben történteket mutatja be, ami az egész történetnek a kiindulópontja. Évtizedekkel később érünk el a cselekmény kibontakozásához, amikor az egykori gyermekkorú Simon után kutató Magyar András életét tudjuk az egyik szálon nyomon követni. Elég sok nehézségen kellett átesnie, a házassága és a jó hírneve is ráment a rögeszméjére, ami miatt nagyon sajnáltam őt. A másik vonal a Kristálygyermekek nézőpontjából mutatja be az eseményeket, akik a bonyodalmak sűrűjébe keveredve próbálják átvészelni a természetfeletti lényekkel szembeni csatározásokat.

A történet végkifejlete és a fekete esernyős férfi kiléte nem okozott túl nagy megdöbbenést számomra, de csak még izgatottabban olvastam a kötetet annak fényében, hogy sejtettem, hová fognak kilyukadni a dolgok. Bátran merem ajánlani azoknak ezt a kötetet, akik szeretik a természetfeletti thriller köteteket egy kis fantasyval megízesítve.

Értékelésem: 10/10

Kedvcsináló idézetek:

Egy ember csak akkor lehet igazán boldog, ha a lelke mélyén megőriz valamit abból a gyerekből, aki valamikor volt.

♦♦♦

Minden nőnek szüksége van egy férfira, akire felnézhet, aki biztonságot jelent a számára, akihez fordulhat tanácsért, aki kellően domináns, miközben megértő és figyelmes tud lenni.

♦♦♦

– Nem vagyunk normálisak.
– Szerintem sem – nevetett Szofi.
– De az életben a boldogsághoz kell egy kis őrültség.
A bátorságnak köszönhetően tartalmasabb élet vár az emberre. A félelem legyőzése kapu egy teljesebb és szabadabb élethez. Szóval előre kell nézni, és menni.

 A Mogul Kiadónál megjelent kiadás borítója:

covers_409197.jpg