Pataki Eszter - Pataki Krisztina: Cserébe beszélgessünk - értékelés

Korábban már olvashattátok a Pataki ikrek debütáló regényéről, az 512 méterről írt ajánlómat. 2023 év végén pedig megjelent a lányok legújabb regénye, a Cserébe beszélgessünk, ami hasonlóan tanulságos történetet foglal magába.

covers_835845.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

Egy függőség…
„Ez a vágy erősebb az akaratnál, erősebb a barátságnál, erősebb mindennél.
Csak az számít, hogy megszerezzem.”
És egy barátság…
„Hogy te micsoda egy elviselhetetlen, keményfejű, levakarhatatlan barom vagy!”
Vajon melyik az erősebb?

Az osztályba egy hallgatag, különös új fiú érkezik. Adrián hamar a lányok kedvence lesz, ám a tökéletes külső mögött súlyos titok lappang. Az eminens Oszkárnak feltűnik, hogy Adriánnal valami nincs rendjén, a srác ugyanis drogozik. Oszkár elhatározza, hogy megmenti őt, ám ekkor még nem sejti, hogy mindkettejük szíve ugyanazért a lányért dobog…

Van kiút a drogfüggőségből?
Feláldozható a szerelem a barátság oltárán?
Vágy és szenvedély… Suli, zene és bulizás…

Ha ezt a könyvet kinyitod, tuti, hogy nem fogod tudni letenni!

Már az 512 méter is nagyon felkeltette a figyelmemet a lányok könnyed fogalmazásmódja, tanulságos témaválasztása és emberközeli karakterábrázolása miatt, úgyhogy nagyon vártam már, hogy az újabb regényüket is olvashassam. A Cserébe beszélgessünk c. kötetben egy nehéz sorsú, drogproblémákkal küszködő fiatal srácot, Adriánt ismerhetjük meg, akinek a suli egyik mintadiákja, Oszkár próbál segíteni több-kevesebb sikerrel.

Annyira éles az ellentét a két fiú között, hogy először nagyon nem találják meg a közös kapcsolódási pontot, de Oszkár egy lelkiismeretes hívő srác, így mindenképpen segíteni szeretne Adriánon, még arra is hajlandó, hogy pénzt adjon neki, bár ő maga is pénzproblémákkal küzd. Arra számít, hogy a segítségnyújtás miatt Adrián előbb-utóbb megbízik majd benne és így ki tudja emelni őt ebből a rossz környezetből, de Adrián nem annyira díjazza ezt.

Oszkár karakterábrázolása tetszett számomra a legjobban, nagyon jó gondolatokat fogalmazott meg és nagyon tiszta szívű, példamutató srác. A kezdeti konfrontációk ellenére Adrián is kezdi megbecsülni, hogy a srác mellette van és egy idő után kialakul közöttük egy szoros barátság, bár eléggé viharos úton jutnak el odáig.

Nagyon tetszik, hogy a Pataki lányok képesek megmutatni, hogy minden éremnek két oldala van: hiába küzd a drogokkal Adrián, ennek ellenére ő is egy érző ember, akinek csak törődésre és szeretetre van szüksége. Megmutatja, hogy érdemes a látszat mögé nézni és az okokat keresni.

A kötetet recenziós példányként olvastam a Pataki lányok felkérésére, amit ezúton is köszönök szépen!

Értékelésem: 10/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

 

Idézetek:

Kötődni sok mindenhez lehet. Egy személyhez, egy helyhez, egy macskához, vagy éppenséggel a szerhez. Erről szól az egész rohadt élet: kötődés és kötődni vágyás. Sosem keresed tudatosan, és nem is irányítod. Fogalmad sincs, pontosan mikor és hogyan kezdődött, de mire észbe kapsz, már nyakig belegabalyodtál.

♦♦♦

Van értelme jónak lenni? Egyáltalán mit jelent a jóság? Mit jelent jót tenni? Csak a szándék a fontos, vagy a szándék mit sem ér? Hogyan tegyünk különbséget jó és rossz között?
Ha nem akartam semmi rosszat, akkor miért történik ez velem? Hiszen én mindent megtettem, ami csak az erőmből tellett!

♦♦♦

– Valószínűleg úgysem jönnénk ki egymással, mert egy tuskó! De akkor miért nem tudom kiverni őt a fejemből? Miért kapaszkodunk még akkor is valamibe, ha tudjuk, hogy csupán illúziókat kergetünk? Hiába világos, hogy esélytelen a dolog, a remény azért csak-csak befészkeli magát a szívembe.