Szilágyi Heléna (szerk.) - Bodnár Alexandra (szerk.): Kárhozottak legendái - értékelés

A Kárhozottak legendái című novelláskötet összesen 12 rövid kis horrortörténetet foglal magába különböző magyar szerzők tollából. Először még csak e-bookban jelent meg a Red Zone kiadónál 2023-ban, aztán 2024-ben már puhatáblás kiadásban is. Az alábbiakban olvashatjátok róla a véleményemet.

covers_829395.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

A réges-régi legendák rémei a mai napig köztünk járnak. Budapest utcáin sárkányok és csordásfarkasok vívnak ádáz csatát. Európa nagyvárosaiban szellemek és démonok kísértenek, miközben északon életre kelnek a skandináv istenek. Mexikó tengerpartján egy anya a gyermekei után sír, míg Amerika zord hegyei között a wendigo és a nagyláb szedi áldozatait.
Ez a kötet a világ legsötétebb bugyraiba kalauzol el titeket, arra a kérdésre keresve a választ, hogy vajon létezik-e az embernél is nagyobb szörnyeteg.

A kötetben szereplő horrortörténetek mindegyike egy-egy mítoszt/legendát karol fel és tárja az olvasók elé egy újabb megközelítésben. Számomra a legtöbb így érintett mítosz nem volt ismerős, így nem tudom, mennyire voltak hűek az eredeti történethez/mendemondához, de nagyon ötletesen és fordulatosan vázolták fel a legtöbb novellában a történéseket.

Mindig nehéz számomra novelláskötetet véleményezni, mert ahány novella szerepel benne, annyiféle megközelítésben lehetne beszélni róla. Mint általában az ilyen könyveknél, ebben is akadt olyan sztori, ami magával ragadott és olyan is, ami laposabbra sikeredett.

A kedvencem M. Z. Chapelle: Démonjaink című írása volt, ami egy elég nagy fordulatot rejtett magában, de a meglepetésen felül a történetvezetés is nagyon tetszett, illetve a szereplőket is sikerült nagyon megkedvelnem.

A borító szerintem nagyon jól passzol a tartalomhoz, jól átadja a kötetben szereplő történetek hangulatát.

A kötetet Szilágyi Heléna felkérésére recenziós példányként olvashattam, amit ezúton is köszönök!

Értékelésem: 8/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

Tartalomjegyzék:

Szilágyi Heléna: A garabonciás
M. Z. Chapelle: Démonjaink
Polevyk Galina: Havgalskap
Lesley MacBeltine: Ő, a piros táskával
B.B.Lewin: Egy halászlány balladája
Szilágyi Heléna: Istenek a mélyben
Agatha Keyguard: Emlékezz a szegény fiatal pékre!
Amaranthine Hill: Wee-Tee-Goo
Alex. L. Hooper: A halálon is túl
Szollár Bence: Nyomok
Lir Morlan: Ao Andon – Hyakumonogatari Kaidankai
Polevyk Galina: Aisha Kadisha