Köves József: A betörő és a dizőz - értékelés

Idén jelent meg Köves József: A betörő és a dizőz c. történelmi fikciós jegyekkel rendelkező kisregénye a K.u.K. kiadónál, amit elsősorban azoknak ajánlanék olvasásra, akik szeretik a történelmi köteteket az 1950-es évek környéki, Budapesten játszódó cselekménnyel.

covers_824470.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

1947. ​Két rendőrgyilkos esete kavarta fel a közvéleményt. Az egyik Sántha Dezső és szerelme, az énekes-táncosnő, Németh Marica szerelmének története, róluk szól ez a regény. Sántha – másnéven Angelo – a pesti Broadway kedvence volt: hivatásos artista és táncos, a nők bálványa, dzsigoló, aki a késő délutáni órákban betörni járt, hogy az éjszaka koronázatlan királya lehessen és busásan megvendégelje, ajándékokkal halmozza el híres színész barátait. Menekülés közben agyonlőtt egy nyomozó tisztet, ezért kötél általi halálra ítélték.
De mert a kékcédulás választás évében már mindent átszőtt a politika, Marica is – bár addigra már szakítottak – sokáig viselte barátja gaztetteinek következményeit: eltiltották a színpadtól, s mert nem vállalta, hogy a politikai rendőrség informátora legyen, internálták Kistarcsára, majd szabadulása után még sokáig fizikai munkával tartotta fenn magát.
A dokumentumokra épített, izgalmas bűnügyi regény olvasmányosan mutatja be a kort, ismert és ismeretlen szereplőivel, megjelenítve a közélet figuráit is.
A szerző megírta a másik korabeli rendőrgyilkos, a hírhedt Hekus Dönci történetét is.

Mint ahogy azt már korábban is olvashattátok a hasonló történelmi regényekhez írt bejegyzéseimben, a történelmi zsáner nem tartozik bele a komfortzónámba, úgyhogy eddig még egyiket se sikerült igazán megkedvelnem. Sajnos ezúttal sem tudtam teljes egészében elmerülni a cselekményben, mert a valós történelmi tények, amiket feldolgoz a kötet, teljesen ismeretlenek számomra. Az viszont egyértelműen kitűnik, hogy a szerző nagyon jól átlátja az akkori korban játszódó eseményeket és ebbe a történelmi korba beleépített egy nyomozós, tolvajos történetet szerelmi sokszögekkel tarkítva.

A történet több szemszögből íródott, a két főszereplő a címben is megjelenő betörő, azaz Sántha Dezső, illetve a dizőz, Marica. A nő mit sem tud Dezső alvilági életéről, de annál inkább tetszik neki az a luxus élet, amit a férfi nyújtani tud számára: elhalmozza őt mindenféle ajándékkal, méregdrága helyekre viszi, a tenyerén hordozza. Azonban a látszat mögött Dezső valójában egy tolvaj, aki a betörésekből szerzett pénzből tartja fent a látszólagos luxus életet. A nyomozók elég sokáig sötétben tapogatóznak, de aztán sikerül nyomot fogniuk. A történet végkifejlete egyáltalán nem happy endként zárul, ahogy az élet maga sem feltétlen szokott boldog véget érni.

A kötetet a szerző felkérésére recenziós példányként olvashattam, amit ezúton is köszönök szépen!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

 

Értékelésem: 7/10