Lione Stanislav: Csillagom - értékelés

Idén augusztusban jelent meg Lione Stanislav: Csillagom c. kötete, amiről hoztam is nektek korábban egy borítóleleplezős bejegyzést. Most ebben a posztban a kötetről írt ajánlómat olvashatjátok.

covers_738819.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg: 

Egy titokzatos térkép
Egy félig megírt könyv
És egy halaszthatatlan utazás

A kiégett Anna leghőbb vágya egy nyugodt munkahely, amit látszólag meg is talál Salim Shadi, a fiatal és megnyerő történész-filozófus asszisztenseként. Mígnem az első közös utazásuk végén egy idegen világban tér magához. Kettejük küldetése, hogy bejárják Ismert Világunk lenyűgöző tájait, és közben a kontinens közelmúltjának mélyére ássanak. Annának kezdetben fogalma sincs, neki mi köze egy másik világ konfliktusaihoz, és kicsoda Salim valójában. Hogyan birkózik meg az igazsággal és a rá kiszabott súlyos teherrel? Mivel jár, ha az ember beleszeret a mesterébe? És milyen igazságot tanítanak a csillagok?

A Csillagom nem csak egy romantikus fantasy, de lélektani és spirituális utazás is egyben. Könnyed, olykor humoros, mégis megrázó mese szerelemről, összetartásról és felelősségvállalásról. Nyisd ki a könyvet, és lépj át a kapun, hiszen ahogy Anna is említi:

„A könyv maga a kapu a világok között.”

Elég vegyes műfajok keverednek ebben a könyvben, nem egy szokványos regény. Van benne romantikus és fantasy szál is, ami önmagában még tök hétköznapi lenne, de az írónő mindezeket megfűszerezte egy jó nagy adag spiritualitással is, ami az egész regényt áthatja. Be kell vallanom, hogy a spiritualitás tőlem nagyon-nagyon messze áll, éppen ezért ez a szál nem is tetszett a regényben, de aki szereti az ilyesmit, annak tökéletes választás lenne ez a kötet.

303161012_165630832713670_6026853072200366075_n_1.jpg

https://www.instagram.com/p/Ch7uu82oD1R/?utm_source=ig_web_copy_link

Na de miről is szól a cselekménye? Adott egy kiégett, fiatal lány, Anna, aki már nem bírja a családsegítői munkáját, így felmond és olyan szerencséje van, hogy azonnal talál egy neki való munkát. Egy jógi asszisztense lesz, aki a végtelen nyugalmával, békéjével nagyon hamar kizökkenti Annát a megkeseredett életérzetből, de ezzel egyetemben romantikus érzései is támadnak mesterével szemben. A fantasy vonal teszi teljessé a kötetet, kiderül, hogy a jógi egy másik, párhuzamos világ szülötte, így elég hamar egy teljesen idegen világban találja magát Anna. Nagyon sok titok, rejtély lapul meg a kötet lapjain, amiket nagyon szépen, lassan csepegtet az írónő az olvasóknak, ezáltal végig fenntartja az érdeklődést.

310539922_170302242255941_788289712444702876_n.jpg

https://www.instagram.com/p/CjNrOQZoCWV/?utm_source=ig_web_copy_link

Nagyon sok életigazságot és elgondolkodtató tanulságot tartalmaz a kötet, úgyhogy már ezek miatt megéri elolvasni a regényt. A lejjebb található idézetek között meg is találtok pár ilyen tanulságos bekezdést.

Értékelésem: 9/10

Kedvcsináló idézetek:

 Életem története továbbra sem egy hercegnős mese. Itt nincs bátor hős, aki elűzi a gonoszt, elnyeri a királylány kezét, a fele királyságot, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Nincs dzsinn, aki teljesítené a szegénylegény három kívánságát, és nincs tündérkeresztanyám, hogy kihúzzon a csávából.

♦♦♦

Hatalmas hálóterem, óriási baldachinos ágy, forró tűzhely, fürdőszoba, szekrény tele ruhákkal, szolgálók meg minden kutyafüle. Mégis, eddigi életem folyamán soha korábban nem éreztem magam olyan magányosnak, mint azon az éjjelen.

♦♦♦

– Hogy lenne boldog jövőm egy olyan világban, ahol a nő csak eszköz a férfiak politikai játszmáiban? Eladható tárgy vagyok, és aki megkaparint, bónuszban beleülhet egy karosszékbe is. Hát mégis mit képzeltek ti magatokról, férfiak? Miféle jövő az, amikor mások döntik el helyetted, ki lesz a férjed, hova mehetsz, mit mondhatsz…

♦♦♦

Óvatosan ereszkedtünk a köveken. Mesterem lelkiismeretesen szorította a kezem, hogy ne essek nagyot, ha megcsúsznék.
Persze nekem így is sikerült.
Akkorát zúgtam, hogy beleborítottam őt is egy közeli bokorba. Még szerencse, hogy az pont oda nőtt, és elkapott minket, különben Salim feje menthetetlenül szétloccsan a csupasz sziklán.

♦♦♦

Semmi sem örök, csak a változás. Egyszer eljön a pillanat, amikor mindazt, amit birtoklunk, mindent, amit megszereztünk, mindenkit, akit szeretünk, végérvényesen elveszítünk. Akkor miért ragaszkodsz a szenvedéshez? Hogyan segítesz úgy másoknak megtalálni a boldogságot, és megszabadulni a kínlódástól, ha te magad is görcsösen ragaszkodsz a titulusodhoz, a vagyonodhoz, a címkéidhez, a szabályaidhoz? Mindez elmúlik egyszer. Ezért nem ezekben kell keresnünk a tartós boldogságot. Azért vagyunk itt, hogy mindezt megtanuljuk, és megtanítsuk egymásnak.