Bogár Erika: Jádeszív - értékelés

Korábban volt már szerencsém olvasni Bogár Erika: Tullia meséi - Őrző és a Széttört akkordok c. köteteit is, úgyhogy nem volt teljesen ismeretlen számomra az írónő munkássága. A Jádeszív című kötet 2022-ben jelent meg a NewLine kiadónál, ami már a második megjelentetett kötete volt az írónőnek ugyanazon kiadónál. 

covers_751475.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

Mi köze Mark Aretas nyomozónak és húgának, Lilynek a középkorhoz?
Van-e gyógyszer a rejtélyes betegségre, amely öröklődik az Aretas családban?
Hogy okozhatnak akár halálos sérüléseket ékszerek?
Eliza Leoni doktornő kérdések sorával szembesül, miután Mark a páciense lesz.
A nyomozó és társa, Alex az ékszerekkel összefüggő halálesetek nyomába ered, és a doktornő is válaszokat keres.
Egy kérdésre azonban Elizának magának kell válaszolnia. Továbbmegy az úton, melyre racionális és alapos tervezés után ugyancsak orvos vőlegényével lépett, vagy hagyja, hogy Mark jádezöld szeme elbűvölje, és követi a férfit varázslatos lovagi világába, ahonnan talán nem lesz visszatérés mindenki számára?
A 2011-ben Álomőrzők címen futó blogregény könyv formában.

Mark Aretas, aki a történet férfi főszereplője, egy középkori világra hasonlító helyről származik. A két világ között ugyan szabad az átjárás, de aki hosszabb ideig tartózkodik az ellentétes oldalon, annak mindenféle betegségre utaló tünetei keletkeznek, úgyhogy nem sokáig maradnak a másik helyen az emberek. Mark viszont elég régóta tartózkodik a Földön, mert miután törölték az emlékeit, nem is tudott a saját világa létezéséről. Nyomozóként éli a mindennapjait, újabb és újabb nehéz ügyeket göngyölít fel, mígnem rejtélyes gyilkosságok ütik fel a fejüket, amikre nincsen magyarázatuk még az orvosoknak sem. Egy közös van csak az esetekben: mindegyik holttest mellett találnak egy ékszert, amire Mark hamar felfigyel. Közben ő maga is sokszor bajba keveredik, így többször is igénybe kell vennie az orvosi segítséget. Így ismerkedik meg Eliza doktornővel is, aki sok szorult helyzetből menti ki őt.

Eliza hamar a történések sűrűjében találja magát, de annak ellenére, hogy alapjaiban kell újraértékelnie az életről alkotott elképzeléseit, miután Mark felfedi előtte a saját világát, nagyon lazán és higgadtan kezeli a helyzetet. Eliza vőlegénye a kötet elején próbálta a saját érdeke felé terelni a nőt, de a kötet végére Eliza ráeszmélt arra, hogy kit is szeret igazán és mit kell tennie. 

A kötet borítójára azonnal felfigyeltem, nagyon tetszik, ahogy a középkori lovagi világ ilyen formában köszön vissza a borítóról utalva ezáltal a cselekmény egy részére is. A történet elgondolása nagyon jó, viszont volt pár olyan jelenet, ami számomra kicsit homályos lett, illetve fantasy kötet lévén sok-sok fantasy cselekményre számítottam, ami viszont nem kapott akkora jelentőséget, mint gondoltam. A fantasy rész többnyire kimerült az átkozott ékszerekben és a párhuzamos univerzum létezésében. 

Értékelésem: 7/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

 

Idézetek:

Tudta, hogy a Nagymesternek igaza van: a félelmen alapuló, a békét – paradox módon – fegyverekkel őrző világok pusztulásra vannak ítélve. Ám mivel részben ilyen helyen szocializálódott, a hatalom és az erőszakszervezetek bűvölete, a tévhit a legerősebb örök győzelmében túlságosan mélyen ivódott a lelkébe.

♦♦♦

A félelem elgyengíti a testet. Ebben a világban rengeteg a félelem, a mi szívünk számára ez sokkal megterhelőbb, mint az itteniek számára – persze idővel őket is tönkreteszi a saját világuk. Tönkremennek, belebetegszenek a rettegésbe és a gonoszságba. Itt hosszabb ideje uralkodik a Gonosz, mint Dilalionban, a tárgyak átitatódtak félelemmel, haraggal és gyűlölettel.

♦♦♦

– Beszélhetnénk?
– Beszélünk, nem? Várom a lényeget.
– Vannak, akik a válás után is jó barátok maradnak…
– Kicsim – morogta a férfi. A régi, kedves becézés most fenyegetésnek hangzott a szájából –, mi már a válás előtt sem voltunk jó barátok.