Rick Reckless: Isteni utazás - értékelés

Rick Reckless: Isteni utazás c. debütáló regénye 2020-ban jelent meg a Book Dreams kiadó kínálatában, ami azóta már e-book formában is megvásárolható a webshopjukról. Leginkább spirituális fantasy kötetnek mondanám, amiben az angyalok és Isten is jelentős szerepet játszik.

covers_636786.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

Ádám ​egy átlagos ember volt. Egy napon azonban megjelent előtte Gábriel arkangyal, aki így szólt hozzá:

„Ádám! Te vagy a Mindenható Isten! Negyvennégy évvel ezelőtt úgy döntöttél, hogy újjászületsz a Földön. Megfosztottad magad saját Isteni tudatodtól, törölted emlékeidet és elvetted magadtól a hihetetlen erődet is! A célod az volt, hogy megértsd az emberi fajt és a halandó életet!”

Ádám kis híján sokkot kapott e szavak hallatán, azonban az arkangyal nem hagyott neki időt, hogy feldolgozza ezt. Vissza kell térnie Isteni énjéhez, mert az Ördög serege az az a fődémonok, démonok és az ördögi szellemek folyamatosan támadják és küldik az Örök sötétségbe az Istenieket, vagyis az arkangyalokat, angyalokat és az isteni szellemeket. Meg kell ismernie az egész Mindenséget a benne lévő lényekkel együtt. Valamint létre kell hoznia egy új világot, ahová átvezeti az övéit, a Végítélet elszámoltatásai után.

Ádám számára felfoghatatlan volt, amit hallott, de ekkor még nem tudhatta, hogy ez egy óriási próbatétel nem csak a Világmindenség lényei, hanem saját maga számára is!

A történet középpontjában Ádám áll, akinél egy végzetes betegséget diagnosztizáltak, de egy nap váratlanul felbukkan az utcán egy díler, aki elad neki egy Isteni utazás nevű "drogot", amitől elkezd mindenféle furcsa dolgot látni. Először csak látomásnak véli őket, aztán ahogy egyre inkább megismerkedik az arkangyalokkal és angyalokkal, egyre inkább az az érzése, hogy eddig is ott volt körülötte ez a világ, csak eddig a szemén lévő "fátyol" miatt nem érzékelte. Számomra ez a díleres dolog kicsit elütött a cselekmény többi részétől, de az író ezzel akarta elindítani Ádámot a "látás" útján.

Az ördögi és angyali oldal összecsapását és Ádám önmagával való küzdelmeit követhetjük nyomon a kötet lapjain. Ádám kiléte egy kicsit homályos számomra, mert néhol Istennek nevezi önmagát, néhol pedig elzárkózik ettől a gondolattól.

Elég lassan haladtam a kötettel, mert a párbeszédes részek tömbösítve jelennek meg csak nagy ritkán a cselekményben, a zöme inkább elbeszélés és leírás, amikkel sokkal lassabban haladtam, nem vitt előre a lendület olvasás közben. Ezen az egyensúlyon még dolgoznia kell a szerzőnek, hogy jobban megteremtse az ideális keretet a történeteinek.

Értékelésem: 6/10

Idézetek:

– Neked kell rájönnöd a dolgok nyitjára – kezdte Gábriel. – Úgy ahogy a többi lénynek is a Mindenségben. Valamennyi tudást képesek átadni tanárok is, ez igaz. De sok mindenre nem taníthatnak meg, csak ha te járod ki az utad. Hidd el, sokkal értékesebb lesz így a tudás.

♦♦♦

De harcolni kell, hogy azzá válj, aki lenni szeretnél.

♦♦♦

…az emberi faj ilyen gyűlölködő. Kialakul náluk egy norma, és ha valaki eltér attól, akkor azt szétszedik. Persze egy-egy gyűlöletnek van néha alapja is, de a legtöbb az egy egyszerű előítélet. Méghozzá sokszor az a fajta, amikor még nem is találkozott az adott csoporttal az illető, és máris megvan róla a véleménye. Mert ezt hallotta pár helyen a médiában, meg az ismerőseitől. Az emberek szerinte olyanok, mint a birkák. A tömeg után mennek. Gondolkoznak, de kilógni nem szeretnek, mert akkor a többi eltapossa őket. Persze kivételek mindig vannak.