Interjú Gregus Gábor íróval

Nemrég olvashattátok a blogon Gregus Gábor: A gyilkos tündérek városa c. kötetéről írt bejegyzésemet. Most pedig egy rövid interjút olvashattok, amit az íróval készítettem. Gábor, köszönöm szépen neked ezúton is, hogy elfogadtad a felkérést és válaszoltál a kérdéseimre! :)
20220711_113650.jpg

1) Bemutatkoznál pár mondatban? Mit szeretsz még csinálni az írás mellett?
Üdv mindenkinek! Gregus Gábor vagyok, és Budapesten tengetem napjaim. Alapvetően humán érdeklődésű, ennek ellenére számítástechnikában ügyködő emberke vagyok, szóval kicsit meghasonlott lélek. Szabadidőmben leginkább olvasok, filmeket nézek, játszok, kirándulok, utazok, ha van rá lehetőség. A könyvek és filmek nagy gyűjtője vagyok, továbbá mindenféle kreatív foglalatosságot szívesen művelek, a webdesigntól kezdve az egyszerű rajzolgatással bezárólag.


2) Bemutatnád pár szóban a regényeidet? Melyiket szeretted a legjobban írni, melyikhez kötődsz a leginkább?
Egy trilógiával kezdődött 2013-ban, ami egyetlen kötetnek indult, de aztán csak nem akart megállni, úgy éreztem, van a történetben még bőven kraft. Ez az úgynevezett Elmezavar-sorozat, amit sokan szerettek, pedig arra számítottam, hogy túl „elszállt” lesz a legtöbb embernek, de pozitívan csalódtam. Nagyjából négy évnek kellett eltelnie a harmadik rész után, hogy újra írjak, ebből született a Megjelöltek, ami egy kisebb lélegzetvételű sztori. És most itt van A Gyilkos tündérek városa, amit a legjobban szerettem írni, és talán ez lett a legszerethetőbb is.


3) A gyilkos tündérek városa c. kötetedben nagyon nagy szerepe van a magyar legendáknak is. Honnan merítettél ihletet ennek a szálnak a megírásához?
Nem volt nehéz, mert egyetemi éveim alatt sokat kutattam a témában, mondhatni a magyar mesékre és mondákra specializálódtam. Akkoriban annyi tanulmányt és eredeti forrást olvastam el ezekről, hogy úgy éreztem, én vagyok a legnagyobb szakértő az országban. Később, amikor felvetődött a regényírás ötlete, eszembe ötlött, milyen jól illene a fantasy zsánerbe ez a vonal, úgyhogy már a legelső könyvem, a Pillanatnyi elmezavar is ezen alapult. Azóta sok író felfedezte a hazai folklór sokszínűségét és modern köntösbe bújtatásának lehetőségeit, de abban az időben ez még teljesen egyedi ötlet volt.

nevtelen_4.png
4) Az eddigi regényeid mind fantasy zsánerben íródtak. Szeretnéd kipróbálni magadat a jövőben más műfajban is?
Van ilyen terv, konkrétan még egy irányzat érdekel: a sci-fi. Ehhez van két teljesen kiforrott regényötletem, melyek közül az egyik egy nagyjából 80%-os vázlattal is rendelkezik. Ettől eltekintve kizárólag misztikus témák vannak a fejemben, úgy tűnik, ez vonz leginkább. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a sci-fi történeteket már jó ideje halogatom, mert van egy olyan érzésem, hogy sokat kellene még tanulmányoznom a fantasztikus irodalmat, hogy valóban elfogadhatót írhassak én is. De lehet, hogy csak simán neki kellene ugrani.


5) Mennyi időt vett igénybe az egyes részek megírása, javítgatása?
Egy könyv megírása nálam nagyjából egy év, ami elég soknak mondható, de tegyük hozzá, hogy ezt kötött idejű munka mellett, sokszor reggel, este, vagy lopott percekben teszem, szóval ideális körülmények között valószínűleg a fele/harmada lenne. A javítgatás borzalmas szakasz, még rágondolni se szeretek, de az biztos, hogy sokkal több időt, energiát és segítséget kell igénybe vennem hozzá a jövőben, hogy felgyorsuljon és hatékonyabb legyen. Sok plusz hónap megy el mindig ezzel, amit kifejezetten utálok.

4_3.jpg
6) Mesélnél nekünk a könyveid kiadatásainak körülményeiről?
Nagyon egyszerű: kerestem egy magánkiadót a neten, amivel felvettem a kapcsolatot, és megegyeztünk. Igazából persze több kiadóval is beszéltem, akik közül kettő maradt a végén, akiket érdekelt a könyvem, és akik nekem is rokonszenvesek voltak. Végül az Olvasni Menő azért volt számomra megfelelő, mert náluk a kiadás minden eleme opcionális, tehát ha én például tudom intézni a nyomtatást, vagy tudok borítót készíteni, akkor azt én intézem, a maradékot pedig, amire szükségem van, ők. Ez volt a döntő dolog, de meglátjuk, hogy alakul a jövő, végtére is ez már a harmadik kiadó, amivel együtt dolgozom.


7) Van valamilyen „írói ismertetőjegyed, érdekességed vagy szokásod”, amit mindig csinálsz íráskor?
Hú, semmi különös adalékkal nem tudok szolgálni e téren sajnos. Nem hallgatok zenét például, nekem csend kell az íráshoz. Kis szobában, íróasztalnál, monitor előtt ülve verem a billentyűzetet. Kedvenc napszakom sincs, de nem vagyok éjjeli bagoly, általában nappal írok.

 covers_752044.jpg

8) Mesélnél kicsit a jövőbeni terveidről? Esetleg már el is kezdted a legújabb regényed írását?
Említettem a 80%-os vázlattal rendelkező sci-fit, ami valószínűleg megírásra kerül egyszer, de ezt mindenképp meg fogja előzni egy másik fantasy történet, aminek már ugyancsak nagy erőkkel készül a kerete. Az első fejezetet még konkrétan nem kezdtem el írni, de már nincs messze az idő, szerintem 1-2 hónap múlva beindul a gépezet.

 

Ha további tartalmakat szeretnétek az írótól, az alábbi oldalakon tudjátok követni a munkásságát:

Facebook: https://www.facebook.com/gregusbooks

Insta: https://www.instagram.com/gregus.gabor/