Aurora P. Hill: Adelin és Ettran (Serbeniai Krónikák 2.) - értékelés

Még 2022 augusztusában olvastam a Serbeniai Krónikák első részét, a Csillagos ösvényen c. fantasy kötetet. Nagyon megtetszett az írónő által felépített világ, úgyhogy alig vártam, hogy a folytatására is sor kerülhessen, amit az első részhez hasonlóan molyos utazókönyvként olvastam.

covers_726391_1.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg: 

Gabriela és Aslios a legnagyobb káosz közepette elhagyják Moravát. Álnevek mögé bújva felkeresik Serbenia csillagtestvéreit, hogy a fiú királyi örökségét kihasználva támogatást kérjenek tőlük a trón visszaszerzésére.

A tervbe azonban már az elején hiba csúszik, és az ellenség a nyomukban jár.

Asliost megkísérti a múltja, ám eltökélten halad előre, hogy a sorsát betölthesse. Gabriela a víz kiválasztottjaként szembesül ereje határtalanságával, és törekszik rá, hogy a fiú tökéletes útitársa legyen. Erejüket gondosan titkolva észrevétlenül felnőnek egymáshoz, és többször bizonyságot tesznek róla, hogy bíznak a másikban.

Eközben feltárul előttük az univerzum, amiben Serbenia csupán egy a sok csillag közül.

Vajon a fiút kísértő, rejtélyes álmok a jó irányba vezetik őket? Kitartanak egymás mellett a végsőkig, vagy utat engednek lassan fellobbanó érzelmeiknek, és képtelenek lesznek a célra koncentrálni?

Az ösvény egyre kanyargósabb, és csak a bátrak követik tovább.

Az Adelin és Ettran c. kötetben Gabriela és Aslios ismét rengeteg kalandos helyzetbe keveredett, akárcsak az első részben. Ezúttal azonban a környező csillagok körbejárását tűzték ki célul, hogy támogatót gyűjtsenek maguk mellé. Menetközben nem csak új barátságok szövődnek, de a fiatalok is egyre jobban kiismerik a saját, illetve egymás erejét, amitől egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Az elejétől fogva lenyűgöz a két főszereplő közötti feltétel nélküli ragaszkodás és összetartás, ami ebben a kötetben még tovább mélyül. Már-már egymás gondolataiban is olvasnak, nagyon jól kiegészítik egymást, épp ezért megy olyan jól az együttműködés az útjuk során is.  

Nagyon tetszett a különböző bolygók kidolgozása és bemutatása, mindegyik csillag külön jellegzetességeket kapott az írónőtől, amik sokkal szerethetőbbé teszik a történetet is. A részletgazdag kidolgozás miatt sokkal jobban bele tudtam képzelni magam a történetbe és Gabriela szerepébe. 

A cselekmény az elejétől a végéig lebilincselő és izgalmas, egy pillanatig sem tudtam unni. Az írónő minden részletet tökéletesen kidolgozott, amik a végkifejletben csúcsosodtak ki. Csak ajánlani tudom azoknak ezt a kötetet, akik szeretik a kalandos ifjúsági fantasykat, nem lehet melléfogni vele!

Értékelésem: 10/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

 

Kedvcsináló idézetek:

Mindenképp meg kell akadályoznunk, hogy újra elkapjanak. Ezért is örülök, hogy Asliosszal mész. Vele biztonságban leszel. Jelenleg ő az egyetlen ember a birodalomban, akire gondolkodás nélkül rá merlek bízni.

♦♦♦

– Mi az?
– Bolondot csinálok magamból minden alkalommal, amikor vitatkozni próbálok veled.
– Ugyan. – Aslios elnevette magát. – Szeretek veled beszélgetni.
– A beszélgetéseink fele vitába torkollt, ne tagadd!
– Van véleményed – jelentette ki a fiú –, és ennek roppant mód örülök. Ha azt akarnám, hogy senki ne mondjon ellent nekem, akkor felkaphattam volna egy kavicsot az Efe partjáról, és hozhattam volna azt magammal. – Gabriela elpirult a megjegyzésre. – Különben is – folytatta a fiú –, a végén valahogy mindig egyetértünk, nem igaz?
– De, igaz.

♦♦♦

– Tehát jól értettem? Ha ostobaságot követsz el, szólíthatlak tökfejnek? Király leszel, és ezért valószínűlg a fejemet veszed. Gondoltam, ezt azért tisztázhatnánk, mielőtt elkötelezem magam melletted.
Aslios mintha nem bánta volna a hirtelen váltást, mert olyan szívből jövőn felnevetett, ahogy az utóbbi időben egyszer sem. Még a könnye is kicsordult. Amikor abbahagyta, komolyságot erőltetve az arcára megszólalt:
– Törvénybe foglalom, hogy csakis te szólíthatsz így. De csupán akkor, ha a helyzet úgy hozza.
– Ez elfogadható ajánlat.

A sorozat első és harmadik része:

covers_702064_1.jpg

covers_767051.jpg