Steven Ricks: Hogyan nem lettünk sztárok - értékelés

2022 év végén jelent meg Steven Ricks: Hogyan nem lettünk sztárok c. kötete, ami a szerző első publikált regénye. Mikor az író felkeresett, hogy elolvasnám-e a kötetet, lelkesen mondtam rá igent, mert egyrészt a fülszöveg is nagyon felkeltette az érdeklődésemet, másrészt pedig a kötet borítója is csodaszép lett, ezek miatt pedig nagyon kíváncsi lettem a regény cselekményére is.
covers_772828.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

Zack és Lisa életében egy közös van. Mindketten gyerekként elhatározták, hogy egyszer híres zenészek lesznek. Tehetségük ellenére egyikük élete sem úgy alakul, ahogy szeretnék, viszont váratlan találkozásuk új reményt ad nekik.
A zene közelebb hozza őket egymáshoz, mint gondolnák. Mire új barátaikkal zenekart alapítanak, már rajtuk kívül mindenki látja, hogy kapcsolatuk rég több, mint barátság. A siker elérése érdekében viszont hoznak egy szabályt, tilos a szerelmi viszony csapaton belül! De vajon barátaik is egyet értenek velük?
Fontosabb-e a hírnév a szerelemnél? Működhet-e egy zenekar barátság nélkül, és működhet-e egy barátság bizalom nélkül? De a legfőbb kérdés, működhet-e a kapcsolatuk szerelem nélkül? Mikor az élet váratlan akadályokat gördít eléjük, melyik utat választják majd, és a múltjuk mennyire nehezítheti meg életüket?

A borító láttán már körvonalozódhat az olvasóban, hogy nagyjából miről fog szólni a történet, hisz a hangszerek és a szerelmespár is arról árulkodik, hogy romantikus kötetről van szó, mégpedig jó sok zenével megfűszerezve. Ez a két dolog nagyon jól szokott működni egybegyúrva és szerencsére Ricks is nagyon jól vette az akadályt, felépített egy aranyos történetet, amiben jó sok tanulságot is elrejtett. Szó volt a kötetben a gyászfeldolgozásról, az akadályok leküzdéséről a szerelemért és a zenéért, illetve a szülői befolyásoltságról és az előítéletekről is.

Mikor Lisa bemutatta Zack-et a szüleinek és az anyukája lenézte őt csak azért, mert régi, leharcolt kocsival járt, kicsit dühös voltam a nőre. Sajnos a valóságban is sok olyan ember van, aki ennyi alapján ítél el egy embert, pedig a belső értékek sokkal fontosabbnak kellene legyenek. A végére persze kitudódott, hogy Zack milyen gazdag, és hogy pont azért jár a régi kocsijával, hogy az ilyen, csak a pénzre "éhes" embereket kiszűrje. Szerencsére Lisa-nak sikerült a saját lábára állnia és elszakadnia az anyja parancsaitól a kötet végére.

nevtelen_5.png

https://www.instagram.com/p/Cn2AzUrIqxG/?utm_source=ig_web_copy_link

A másik ilyen érzéketlen karakter a producer volt, aki ajánlatot tett a bandának, hogy leszerződteti őket, de hamar egyértelművé vált, hogy őt még az emberéletek sem érdeklik, csak a pénz, így hamar el is zavarták őt, nem voltak hajlandóak ilyen  áron együttműködni vele, még úgy sem, hogy akkor ez látszott az egyetlen esélynek a kiemelkedésükre.

Ricks nagyon jól megírta a boldog és a szomorú pillanatokat is, mint pl. amikor a kórházban kétségek között kínlódva várták a bandatagok, hogy a két társuk, akik egy lövöldözésben sérültek meg, vajon felébrednek-e az eset után.

Egyetlen egy problémám volt a kötettel, mégpedig az, hogy tele volt helyesírási hibákkal, vesszőhibákkal és egyéb szerkesztési bakikkal, amik kicsit rontottak az olvasási élményen. Bízom benne, hogy a következő résznél ez a probléma orvosolva lesz, mert ha a történet maga ugyanilyen jól lesz megírva, akkor tuti imádni fogom majd!

Értékelésem: 9/10