Nagy Alex: Lelkek harca - értékelés

Nagyon kíváncsian álltam neki Nagy Alex első megjelent regényének, aminek a főszerepében a kommunizmus, illetve a szocialista Cseszlovákia áll. Idén tavasszal jelent meg a kötet a NewLine Kiadó gondozásában, és remélhetőleg hamarosan a második kötet is napvilágot lát.

covers_734811.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

A Lelkek harca regény első része a nyolcvanas évek világát kelti életre.

Netti fiatal anyukaként egy dél-szlovákiai kisvárosban neveli kisfiát. Férje, Gábor, az országos szállítmányozási vállalat fejlesztő mérnöke. A házaspár közösen keresi a kiutat a szocialista rendszer és a párt fojtogató szorításából.
Greta és Andreas egy alpesi farmon gazdálkodnak és hosszú évek óta várják a gyermekáldást.
Bár a két házaspár különböző társadalmi körülmények között él, egyik sem sejti, hogyan befolyásolja majd életüket a lelkek harca, ami már kezdetét vette. Ni és Dork, a két rokonlélek ugyanis többször megszegte a szabályokat, és ez súlyos következményekkel jár…

A bűnügyi elemekkel, hatalomvággyal, ármánnyal tűzdelt történet Netti és Gábor viszontagságain keresztül tart tükröt a hanyatló rendszernek, mindezt egy fantasy világgal keretbe foglalva.

Bár a kommunizmusra nagyon sokan úgy tekintenek, mintha tegnap lett volna, de mivel én már a rendszerváltás után születtem, így nekem ez az időszak teljesen kiesik. Épp emiatt olvastam nagyon figyelmesen ezt a kötetet, hogy kicsit többet is megtudhassak arról a korról, amiben a szüleink generációja felnőtt. Nagy Alex nagyon jól megteremtette szerintem ennek a történelmi kornak a hangulatát, laikus szemmel tökéletesnek tűnik a világfelépítése.

Nem egy könnyed lányregény vagy happy end story tűnik fel a kötet lapjain, sok-sok szenvedés, több ember sorsának az alakulása, és még annál több bonyodalom, veszteség és fájdalom rejlik meg benne. Bemutat egy olyan világot, ami teljes egészében a korrupcióra és a hatalomra épül, ahol a kisemberek nagyon könnyen a nagyok játékszereivé válhatnak, és ahol az sem elég, ha szívvel-lélekkel dolgozik az ember, mert ha nem Párttag valaki, akkor nagyon hamar bedarálja a rendszer. 

315230178_179187111367454_7985978442620121707_n.jpg

https://www.instagram.com/p/Ck5XB2KoN1e/?utm_source=ig_web_copy_link

Ebben a komor, sötét világban kell a főszereplőknek ellavírozniuk. A kötet középpontjában Gábor és családja állnak. Gábor nem Párttag, így sok bántalom éri őt emiatt, a családja sorsa is veszélybe kerül; Netti, a felesége és Roni a gyermeke, belőlük merít energiát a mindennapokhoz a férfi. Nagyon sok mindenen keresztül kell mennie ennek a bájos kis családnak, azonban megmutatják, hogy a szeretet erejével képesek mindent átvészelni. Mindkettejüknek nagyon nehéz gyermekkora volt, a szüleik, akiket szintén megismerhetünk kicsit a kötet lapjain, nem mintaszülők, így elég sok rosszat kellett elviselniük, de épp ezért próbálják a közös gyermeküket a legnagyobb szeretetben felnevelni.

Engem teljesen elvarázsolt ez a kötet, a kitartásról, a szeretetről tett tanubizonyságot, s bár sok-sok lélekromboló dolgot kellett a főszereplőkkel együtt "elviselni", mégis belopta magát a szívembe. Alig várom, hogy a sorozat következő része is megjelenjen, hogy tovább olvashassam Gábor és Netti történetét.

Értékelésem: 10/10

Kedvcsináló idézetek:

A feltétel nélküli szeretet legnagyobb ellensége az egó és az elme. Léteteknek tehát nem csupán egymás szeretetében kell kiteljesednie. Azért létezünk, hogy ezt az érzést átadjuk a világnak, és a békesség irányába terljük az anyag birodalmát. Ezzel is tapasztalunk, fejlődünk.

♦♦♦

– Lemértem, hogy ön egy perc alatt nyolc billenytyűt ütött le, és egy billentyű pontosan négy másodpercig tartott. Könnyű kiszámolni, hogy ilyen munkatempóban egy óra alatt csak négy percet, így egy nap alatt harminckét percet dolgozik. Ezt én és a Párt is szabotázsnak tekintjük.
[…]
– Mostantól úgy dolgozik, mint aki elkötelezett a vállalat és a Párt iránt – üvöltötte. – Nincs kifogás, sem követelődzés. A projekt pedig úgy működjön, hogy nekem is tessen. Ha nem így lesz, akkor megüti a bokáját, Szendrey elvtárs, és nemcsak maga, hanem az egész istenverte családja és a kollégái is.

♦♦♦

– Túl egyszerű lenne. A könnyű utak nem szolgálják a fejlődésünket. Csak akkor sokszorozhatjuk meg a boldogságunkat és a tudásunkat, ha minden lélek a saját tapasztalatai alapján jut el idáig.