Aurora P. Hill: Csillagos ösvényen (Serbeniai Krónikák 1.) - értékelés

Még 2021-ben jelent meg magánkiadásban Aurora P. Hill Csillagos ösvényen c. fantasy kötete, aminek azóta a folytatása, az Adelin és Ettran c. kötet is napvilágot látott. A bejegyzésben lejjebb görgetve mindkét kötet borítóját megcsodálhatjátok, szerintem nagyon szépek lettek a borítók és nagyon jól passzolnak a cselekményhez.

covers_702064.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

Te mit tennél, ha az életed egyetlen másodperc alatt gyökeres fordulatot venne? Elfogadnád, hogy fontosabb vagy, mint azt valaha hitted? Elbírnád az erőt, ami téged választott?

Jóra használnád?

Az árva Gabrielát sosem hordta tenyerén az élet, ráadásul akaratán kívül csillagok közötti viszályba keveredik. Hiába tiltakozik ellene, minden jel arra mutat, hogy fontos szereplője lett egy addig elhallgatott történetnek.
Egy, a semmiből felbukkanó fiú kérdés nélkül a segítségére siet, és Gabriela a sok furcsa élmény ellenére érzi, hogy követnie kell megmentőjét. Nincs más választása, mert életben akar maradni, és mert rájön, hogy mindennek oka van, ami vele történik. Ahogy egyre több kérdésre választ kap, tudja, eljött az idő valami visszafordíthatatlant cselekedni…

Minden út az első lépéssel kezdődik, minden új sors egy döntéssel.

Te rálépnél az ösvényre?

Alapjáraton jobban szeretem azokat a történeteket (fantasyban is), amik pörgősek, de annak ellenére, hogy a Csillagos ösvényen c. kötet epikus fantasy (tehát sok-sok leíró részt tartalmaz, ezáltal lassítva a cselekményt), mégis nagyon olvastatta magát. A kötet önmagában 400 oldalas, de apró betűkkel íródott, úgyhogy más könyvekhez viszonyítva inkább 500 oldalnak felel meg (vagy akár még többnek), tehát nem lehet olyan gyorsan a végére érni. A hosszabb kötetek mindig magukkal hordozzák a rizikót is, hogy a történet felénél az olvasó elunja magát és nehezen folytatja a regényt, de szerencsére én nem éreztem így ezzel a kötettel kapcsolatban, bár egy-két üresjárat azért volt benne.

301978049_164876182789135_1018836220950985686_n.jpg

https://www.instagram.com/p/Chy4zcFIWhj/?utm_source=ig_web_copy_link

Gabriela és Aslios is aranyos szereplők, két teljesen ellentétes bolygóról származnak, így nem csak egymást kell megismerniük, hanem azt a bolygót is, ahonnan a másik érkezett, illetve a másik faj szokásait is. Gabriela nagyon gyorsan belerázódik az új életébe, hamar megszokja a helyét Aslios világában. Nagyon sok kalandba keveredik, sok mindenki üldözi őt, de nem esik kétségbe tőle, hanem ügyesen helyt áll. A történetben lapuló titkok, amik menetközben vagy a végkifejletben derülnek ki, nem is olyan nagyon titokzatosak, a kötet elejét olvasva már minden szemfüles olvasó rájöhet ezekre, úgyhogy túl sok meglepetést nem hordoz magában e tekintetben.

Volt egy-két mellékszereplő is, akiket sikerült nagyon megkedvelnem, mint pl. Frena és Rona, remélem, hogy még sok szerepet kapnak a sorozat folytatásaiban is. Az utolsó fejezetben olvashattunk egy kis előreutalást arra vonatkozóan, hogy mi fog történni a következő kötetben: Aslios Gabrielával a nyomában meglátogatja a többi bolygót is, hogy megismerkedhessen ezáltal a nő a bolygók lakóival is és jobban átlássa a serbeniaiak világát. Kíváncsian várom, milyen kalandokba fognak ők ketten még belebonyolódni, remélem, hasonlóan tartalmas kötet lesz a folytatás is.

Értékelésem: 9/10

Kedvcsináló idézetek:

– Jól gondolom, hogy soha semmi nem lesz ugyanaz?
– Amennyiben egy nyugalmas és veszélytelen élet illúziója lebeg a szemed előtt, akkor sajnos nem, soha többé nem lesz ilyen. Viszont így nyer majd értelmet az egész.

♦♦♦

– Ha tudod használni a barlangokat, nem eshet bajod – mondta Dicrom. – És ismerd meg minél hamarabb a csillagokat, mert soha nem tudhatod, hova vet téged az élet.

A sorozat második része:

covers_726391.jpg