Interjú Tarja Kauppinen írónővel

271914511_101644355757681_5958176835910061251_n.jpg

Nemrégiben hoztam el nektek az Instagram oldalamon Tarja Kauppinen írónő új könyvének borítóleleplezését, amit ide kattintva érhettek el, így természetes volt számomra, hogy ha már megszületett ez a blog, akkor vele is szeretnék készíteni egy interjút számotokra. 

Korábban molyos utazókönyv keretei között volt lehetőségem olvasni első regényét, A nép igazságát, ami [bekezdés]-díjat nyert. Bár tömény társadalomkritikát fogalmaz meg, annyi humorral van átitatva, hogy kellemes, szórakoztató olvasmány volt számomra. 

A továbbiakban olvashatjátok a válaszait pár írással és a magánéletével kapcsolatos kérdésre.

 Fotó: Vitovszki Szilárd / Perfekt Szilu-ett

♠ Bemutatkoznál pár mondatban? Mikkel szeretsz foglalkozni az írás mellett?

34 éves vagyok, hívő, esendő, fejlődésre törekvő, ENTJ, kolerikus-szangvinikus. Nagycsaládosként örülök, hogy az írás belefér az életembe. A gyerekek mellett ritkán van egyhuzamban több óra szabadidőm, de amikor tudok, futni járok a természetbe, mert, hála az égnek, nagyon közel lakunk hozzá.

♠ Hogyan kezdtél el az írással foglalkozni?

Első, írással kapcsolatos emlékem kb. második osztályos koromban egy kutya kalandos története, melyet a Lassie hazatér ihletett. Ezt további zsengék követték, amelyek elvesztek az élet viharaiban, majd 2017-ben győztek meg a barátaim arról, hogy ne csak a fióknak írjak. Első pályázatom, egyben első sikerem a Csillagles című Moly-antológia volt, melybe három humoros novellám is bekerült. Ezt később más novellapályázatok is követték, közben elkészült első regényem, A nép igazsága, melyet beküldtem a Bekezdésre, amelyet meg is nyert.

covers_599930.jpg

♠ Mondanál pár szót az első regényedről, A nép igazságáról?

A nép igazsága épp annyira illeszkedik a fantasy zsánerébe, mint amennyire kilóg abból. Régen sok fantasyt olvastam, erre később rárakódott egy jó adag szépirodalom, főleg posztmodern. Ezek elegyéből keletkezett A nép igazsága, ami az, aminek az olvasó látni akarja. Ha innen nézem, társadalomkritika, ha onnan, akkor humoros kalandregény, ha meg amonnan, akkor innovatív nyelvi megoldásokkal operáló próza. Mindegyik megközelítésben van igazság.

♠ Van még valamilyen másik műfaj is, amiben szívesen kipróbálnád magadat?

Fő profilom a szatíra, a széppróza és a fantasy, megjelent és várható írásaim többsége is ezekbe sorolható. Nagyon kedvelem még a bizarrót, a nonszensz költészetet, valamint az avantgárd, dadaista prózaverseket, próbálkoztam is már ilyesmivel, de csak gyakorlásképpen.

♠ Szatirikus formában íródott A nép igazsága, ami ritka a mai könyvpiacon. Hogyan alakult, hogy te ebben a zsánerben szeretnél alkotni?

A nép igazságát olyan helyen írtam, mint ahol játszódik: egy vidéki település szélén laktunk akkoriban, nagyon szép, egyszersmind elég durva részen. Festői hómezőt láttam az ablakból, melyen néha őzek szökelltek át, közben nagykabátban dideregtünk a lakásban, a szomszéd meg részegen ordibált az udvaron. A szemközti telken lovakat tartottak, és valóságos teljesítménytúra volt elmenni a közértbe. Más talán összetört volna a helyemben, én inkább a körülmények szemébe kacagtam, és megírtam A nép igazságát.

271929608_101643952424388_3372918749006779372_n.jpg

♠ Ha jól tudom, idén fog megjelenni a második regényed, A rendszer ellensége. Mondanál erről is pár szót elöljáróban?

Akinek A nép igazsága tetszett, annak A rendszer ellensége is fog. Akinek A nép igazsága túl nyers volt, az A rendszer ellenségét bottal se piszkálja meg. Maradtunk a fantasztikum és a széppróza határmezsgyéjén, ebben is lesz egy jó adag valóság, meg egy (rugós)késhegynyi fikció is. Címkéi: bűnözés, drog, politika, fekete humor, szatíra. Azoknak az erős gyomrú felnőtteknek ajánlott, akiket nem visel meg némi morbid humor.

♠ Honnan lehet megrendelni, illetve előrendelni a regényeidet?

Jegyezzétek elő A rendszer ellenségét a Napkút kiadónál: https://www.napkut.hu/tarja-kauppinen-a-rendszer-ellensege-1372

A nép igazsága kapható a Libri és a Líra boltokban, valamint a Twister Mediánál: https://twstr.hu/2JuwTC0

♠ Mely platformokon lehet követni téged és a munkásságodat?

Facebook (tartalmas, informatív posztok): https://www.facebook.com/tarjakauppinenwrites

Instagram (képek, érdekességek): https://www.instagram.com/tarja__kauppinen

Moly (olvasmány-értékelések): https://moly.hu/tagok/tarja_kauppinen

Blog (nagyobb lélegzetű bejegyzések, ritkábban): https://tarjakauppinen.blog.hu

 

Ezúton is köszönöm kedves Tarja, hogy válaszoltál a kérdéseimre. Remélem, hogy minél hamarabb olvashatjuk majd az új regényedet is!

 A továbbiakban pedig pár kedvcsináló idézetet olvashattok:

 – Milyen a tulajdonos, megbízható?
– Lő rám, ahányszor csak a szeme elé kerülök, amiből arra kell következtetnem, hogy igen. (A nép igazsága)

 

– Ha abból a tényből, hogy egy élesre fent háztartási eszközökkel felfegyverzett csürhe verődött össze odakint, arra a következtetésre találtál volna jutni, hogy beérett a repce, és aratni kell, nos, felvilágosítalak: tévedsz. A srácok odakint felismertek, és most az irhámra fáj a foguk… (A nép igazsága)

 

– Csak egyvalamit árulj el nekem: miért éri meg duplaannyit kérni, mint a többiek?
– Egyfelől: minőséget sugall. Másfelől: aki hajlandó megadni ennyit, azt van értelme megorgyilkolni az első bokor mögött. (A nép igazsága)

 

Ami népszerű, tetszetős és közkedvelt, korántsem biztos, hogy egyúttal üdvös is. (A nép igazsága)

 

Utóbb sokan próbáltak felkutatni szem- vagy fültanúkat, akadt is rengeteg körmönfont svindler, furmányos szerencsevadász, simlis lódító és leleményes kókler, akik anyagi ellenszolgáltatás fejében eskü alatt vallották még azt is, hogy ők voltak a vánkos, a dunyha és Ahnenstolz legnemesb szerve személyesen. Úgyhogy Leiden életrajzkutatói egy idő után mind feladták, és kuplerájosnak, fartúrónak, alkoholistának, nudistának, csellistának, bevásárlólistának, nőjogi aktivistának álltak inkább. (A nép igazsága)

 ◊◊◊◊◊

– Vegyél magad mellé annyi embert, amennyit csak jónak látsz…
– Csúcs! Akkor egyedül megyek. (A rendszer ellensége)

 

– Szociológus voltam - improvizált a nő, mert nem volt kedve belemenni ilyen személyes kérdésekbe.
– Az mit termeszt?
– Szociográfiákat. Jegyzeteket a mélyszegénység kultúrájáról, hogy az értelmiségnek legyen min röhögnie.
A fickó bólintott, mint aki érti. Arra gondolt, hogy alighanem látott is már szociológust, az a tag volt az a krimóban, aki tréfás anekdotákat adott elő, mire két spanjával megvárták a tyúkól mögött, és a műsor után irtózatosan elpáholták. (A rendszer ellensége)