Orosz Krisztián: Sodródás - értékelés

Orosz Krisztián Sodródás című sci-fi kötete 2023-ban látott napvilágot a Marsbook kiadónál. Helyet kap benne egy kis űrutazás, egy kis romantika, egy kis űrbeli gonosz és sok-sok robot is.

covers_797399.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg: 

Lehetséges-e ​egy elveszített múltat, vagy egy sohasem létezett jövőt visszakapni a lehetőségekkel teli jelenben? Vajon a halál és az élet határai elmosódhatnak-e a modern technológia segítségével? Mit találunk az űrben a látóhatáron túl? Vajon képesek lehetünk-e a szeszélyes univerzum szabályai szerint játszani? Képesek vagyunk-e megváltozni, vagy pontosan ugyanazok maradunk, akik mindig is voltunk?
Négy főszereplő, négy egyedi életút, amelyek mégiscsak szoros összefüggésekkel keresztezik egymást. Az űr sötét mélységeiben a megválaszolandó kérdésekre keresik a megnyugvást jelentő válaszokat, de vajon akkor is szeretnék-e tudni őket, ha a megoldás keserédes és fakó árnyalatban tetszeleg?
Egy igencsak egyedi útra invitállak téged, kedves olvasó, amiben a kozmosz végtelensége, a múlt lélekölő tragédiái és a megtépázott, szívbe maró, múlhatatlan szerelem egyedisége mind-mind megjelenik, tökéletes harmóniát alkotva. A sodródás téged is vár. Feni rád a fogát, hogy megkaparintson a lelked húrjainál fogva. Ki tudja hol kötsz ki végül, ha engedsz hívó szavának…

„Csupán az a tragédia, amit annak tekintünk,
Rajtunk múlik, mekkora hatalma van felettünk.”

A történet a jövőben játszódik, amikor az emberek már annyira fejlett technológiával rendelkeznek, hogy képesek a tudatukat robotokba "ültetni", hogy ezáltal önmaguk testi épségének sértetlenségét megőrizve kutathassák a bolygók felszínét. Illetve a hibernálást is annyira tökélyre fejlesztették, hogy képesek akár évtizedeket is végigrepülni egy-egy messzebb bolygóig úgy, hogy közben a fizikai valójuk alig öregszik valamit. Így próbálnak meg újabb helyeket felkutatni, ahol kolóniákat hozhatnának létre.

A cselekmény akkor kezd el bonyolódni, amikor a főszereplőnk az űrben tér magához egy robotba másolva az elméjét és kétségbeesetten fedezi fel, hogy a társai, akivel egy űrhajóban utaztak, sehol sincsenek. Nagy megkönnyebbülésére az egyikük testét megtalálja egy hibernációs kabinba zárva, de ez a megkönnyebbülés nem tart túl sokáig, mert a test nyomtalanul el is tűnik, amíg megpróbál egy másik robotot keresni, amibe "átrakhatja" az elméjét, mert a mostani robot épp lemerülőfélben van. A kutatás során találkozik össze az igazi önmagával és kiderül, hogy az átlépés során gond adódott és ezért nem "átlépett" a robotba a tudat, hanem kvázi megkétszerezte önmagát és most teljesen külön "emberként" élnek tovább ők ketten.

Én nagyon kevés hasonló témájú könyvet olvastam, illetve ilyen filmeket se nagyon nézek, szóval nekem újdonságként hatott a kötet és elég hamar beszippantott, jól bele tudtam mélyedni és kíváncsi is voltam rá, hogy mi lesz a főszereplők sorsa. A szerző nagyon szépen és választékosan tud ellavírozni a sci-fi fogalmak világában és a kötet szerkesztése is nagyon jó lett. A sci-fi kötetek kedvelőinek én bátran merem ajánlani, mert szerintem egy kis kikapcsolódáshoz tökéletes ez a történet.

A szerző felkérésére, recenziós példányként olvashattam a regényt, amit ezúton is köszönök szépen!

Értékelésem: 9/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

 

Idézetek:

 A háború sosem lehet eredményes megoldás,
Csupán az ember szégyenletes primitívségét hirdeti,
Amiért ezrek és ezrek kerülnek a front tömegsírjaiba,
Mert két fél képtelen volt egymásra észérvekkel hatni.

♦♦♦

– Vannak nálam sokkal rosszabbak is, akik nem csupán ennyit tettek… Erőszaktevők, pedofilok, tömeggyilkosok, hatalmukkal visszaélők, vagy csak maga dr. Schwartz.
– Ezt jól látod, viszont a te bűneid nem lettek kisebbek, mert páran még nálad is kegyetlenebb tetteket hajtottak végre, csupán a skála egyik vége került messzebb tőled.

♦♦♦

Az ember legjobb barátja isteni áldás,
Mindig számíthat rá, mindig szívén viseli a sorsát.
Ezért is óvják foggal-körömmel ezeket a kapcsolatokat,
Mert pillanatok alatt válhat belőlük a legádázabb ellenségük.