Tess Wakefield: Bíbor szívek - értékelés

Amióta megláttam, hogy érkezik a magyar fordítása az Álomgyár kiadó gondozásában a közkedvelt Bíbor szívek c. Netflix adaptációnak, azóta vártam, hogy olvashassam a kötetet. Én nagyon szerettem a belőle készült filmet és szerencsére a regény is hasonlómód teljes mértékben megvett magának.

covers_768104.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

Csupán ​színjáték?

Cassie Salazar és Luke Morrow nem is különbözhetnének jobban. A nagyszájú Cassie esténként egy austini bárban keresi a kenyerét, miközben minden álma, hogy énekes-dalszövegíró legyen. Luke újonc a hadseregben, és nemsokára harcba küldik a tengerentúlra. Számára a katonai szolgálat jelenti a megnyugvást. Egy nap azonban találkozik a lánnyal a bárban, és mindkettőjük élete megváltozik.

Cassie-ről kiderül, hogy cukorbeteg, így az egekbe szöknek az egészségügyi kiadásai. Amikor találkozik régi barátjával, Frankie-vel, ajánlatot tesz a férfinak: jobb egészségbiztosítás fejében hozzámegy feleségül, a házasoknak járó pluszjuttatást pedig felezik. Amikor Frankie nemet mond, jóképű, de idegesítően komoly barátja, Luke vállalja, hogy feleségül veszi Cassie-t, akinek fogalma sincs, mi a férfi házasságkötési szándékának valódi oka.

A Netflixen nagy sikert aratott azonos című film alapjául szolgáló regénnyel robban be a magyar irodalmi köztudatba Tess Wakefield amerikai írónő. Ebben a feledhetetlen szerelmi történetben a két főszereplőnek félre kell tennie a különbségekből adódó ellenérzését, hogy a házasságuk valódinak tűnjön… Egy tragédia hatására azonban hirtelen elmosódik a határ a valóság és a színlelés között.

Cassie életén keresztül kicsit beleképzelhetjük magunkat abba a helyzetbe, hogy milyen egy újonnan diagnosztizált cukorbetegséggel élni szegény emberként. A lány amúgy is nagyon nehezen jött ki a havi fizetéséből, de rögtön a kötet elején kirúgják őt a főállásából és a betegségére is fény derül. Ugyan van egy másodállása, így legalább élelmiszerre futja neki, de nagyon magasra rúgnak a gyógyszerek és a betegellátás költségei, így arra jut, hogy megkéri a legjobb gyermekkori barátját, hogy a katonáknak járó házassági juttatás miatt esküdjenek össze. A srácnak van barátnője, így nem tud rábólintani, de meghallja a beszélgetést a srác katonatársa, Luke, akinek szintén égetően nagy szüksége van a pénzre egy régi drogtartozás miatt, úgyhogy felajánlja a lánynak, hogy ő elveszi.

Mindvégig ott lebeg a szemük előtt a fővesztés terhe, ugyanis elég komolyan büntetik az ilyen visszaéléseket, de megpróbálják mindenkinek beadni, hogy az első, kissé harciasra sikerült találkozó után elbeszélgettek egymással és szerelmesek lettek egymásba, ezért kötötték meg azonnal a hirtelen jött esküvőt. Csak egy-két ember volt a szűk családi körben, aki tudott arról, hogy a pénz miatt csinálták az egészet.

Luke a kiküldetése során elég komolyan megsérült, az egyik térde csak hosszas rehabilitáció során állt helyre. Cassie végig a srác mellett volt a nehéz pillanatokban és bár eleinte inkább csak kötelességből, valahogy út közben mégis elkezdett szótlanul kibontakozni valami több is kettejük között. Luke csendes szenvedése, a mély fájdalmak, amiket átélt és eltűrt, megmozgattak valamit Cassie-ben és ez kellő löketet adott számára ahhoz, hogy közelebbről is meg akarja ismerni a srácot. 

Nagyon szívszorító kötet két nehéz helyzetben lévő fiatalról, akik életük legrosszabb helyzetében találtak egymásra és nyújtottak segítő kezet a másiknak. Én imádtam a történetet, már csak azt sajnálom, hogy ilyen hamar a végére értem és nem tartott tovább az olvasása. Biztosan újra fogom még olvasni idővel.

Értékelésem: 10/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

 

Idézetek:

  – Az új arcod. Valahányszor ki kell lépned a komfortzónádból, mindig ezt az arcodat látom. Emiatt látom rögtön – mutattam a két szemöldöke közötti ráncra. – Akkor is ilyen, amikor a Dirty Projectorst hallgatom. És amikor édesburgonyát ettél.
Ő is odaérintette az ujját, aztán vállat vont.
– Szerintem a közeledben mindenkinek lesz hasonló.

♦♦♦

Most, hogy itt ülünk jóllakottan, kipihenten, már tudom, hogy tegnap este nem pusztán vigaszt kerestem. Azt akartam, hogy ő legyen a támaszom.