Zsiros-Petróczki Kitti: Elképzelt terápia

2022-ben jelent meg a Smaragd kiadó kínálatában Zsiros-Petróczki Kitti: Elképzelt terápia c. kötete, ami egy jó adag spiritualitással és lélektani résszel megfűszerezett romantikus regény.

covers_737367_1.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

Kevin élete jelentős fordulatot vesz, amikor egyik éjszaka belecsöppen egy terápiás foglalkozásba, ahol a terapeuta az életéről kezdi el faggatni. Ahogy senki más, ő sem gondolja, hogy ez tényleg jelent valamit, vagy hogy egyáltalán foglalkoznia kellene vele, ám a terápiás ülés a következő éjszakákon folytatódik. Így idővel kénytelen elfogadni a helyzetet.
Azonban a terápiás ülések alkalmával olyan kérdésekkel szembesül, amelyekre nem akar válaszolni, vagy nem akar foglalkozni vele. Végül ahelyett, hogy elmenekülne tudattalanja elől, nyomozni kezd. Rövid időn belül érdekes dolgokat talál mind az interneten, mind a könyvekben, és a megszerzett információk birtokában egyre felkészültebben vesz részt az álmában zajló terápián.
Ennek ellenére nem veszi komolyan, hogy az álom során elhangzó információk alapján az életében gyökeres változások állhatnának be, pedig az első pillanattól kezdve más irányt vesz az élete.

Sok embernek okoz gondot, hogy miként is tudna adott élethelyzetéből – amit börtönként él meg – szabadulni. Ritkán fordul elő, hogy a közvetlen környezet megoldást tudjon nyújtani, esetleg legyen olyan személy, aki segítségére lehet. A regény főszereplőjének szerencséje van, hogy megleli segítőjét, aki felnyitja szemét és ezáltal feltárul előtte az a bizonyos „Út”.

„Magadban kételkedhetsz; amit csinálsz, abban nem.” – Jakab Anita

Kevin élete jelentősen felfordul attól a naptól kezdve, amikor éjszaka felbukkan az álmaiban Elizabet, aki segít neki éjszakáról éjszakára és lépésről lépésre feldolgozni a múltja démonait. Elizabet rávilágít arra, hogy milyen belső küzdelmei vannak a férfinak és javaslatokat is tesz arra vonatkozóan, hogyan vehetne jobb irányt az élete. Kevin lelkileg nagyon sérült ember, az apja és az anyja miatt szörnyű emlékeket őriz a tudatalattijában, amik kihatással vannak a jelenkori életére is. Mindenkitől elszigetelődik, magányosan éli az életét, amíg az álombéli terapeutája fel nem oldja benne ezeket a gátlásokat. 

A férfi élete napról napra egyre jobb lesz, ahogy a szorongó érzések távoznak belőle. Elkezd nyitni a kollégái felé is, sikeresen össze is barátkozik közülük pár emberrel. Rájön arra, hogy nem minden ember rossz és igenis megbízhat az emberekben, mert nem mindegyik fogja őt hátba szúrni. Aztán egy nap egy nő is betoppan az életébe, akivel közösen a maradék lelki falakat is sikerül ledönteniük egymás körül.

A kötet a spiritualitás témájával is foglalkozik, sok szerepet kap benne a születési időből kiszámítható életút is. Jómagam korábban már az egyik kolléganőm hatására találkoztam ezzel a témával, de tőlem kicsit távol áll. Ennek ellenére az írónő nagyon szépen beledolgozta ezt is a cselekménybe, akárcsak az álombéli terápiákat. Sok-sok életigazságot és tanulságos részt tartalmazott, úgyhogy bátran merem mindenkinek ajánlani ezt a kötetet!

Értékelésem: 9/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

 

Idézetek:

 A legtöbb karakter úgy születik, hogy a szerző felruházza olyan tulajdonságokkal, amilyennek a párját szeretné látni. A színészekbe is ezért szeretnek bele az emberek, mert ott olyanok a férfiak vagy nők, amilyeneket a valóságban sehol nem találnánk, hiszen annyira tökéletesek.

♦♦♦

– Én abban hiszek, hogy mindenki mester és senki sem az. Bárki taníthat engem és én is segítehetek bárkinek. A kérdés csupán az, melyikünk van magasabb tudatossági szinten. Ezenfelül néha egy jókor feltett jó kérdés elég ahhoz, hogy elinduljon valakiben egy gyógyulási folyamat. Sosem tudhatjuk, hova jut el általa a másik.

♦♦♦

A bűntudat olyan alacsony rezgésszinten tart, ami egyértelműen érezhető. A bűntudat érzése maga a pokol. Azzal, hogy újrajátszod a fejedben az eseményeket, folyamatosan újragenerálod ezt az érzést. Nehéz sorsot választottál, ez nem kérdés, és az, hogy magadat hibáztatod, azt mutatja, hogy jó ember vagy.
– De még ha emiatt nem lenne bűntudatom, akkor sem tudom, hogy bocsássak meg nekik. És ha nem teszem, cseppet sem vagyok jobb náluk. – Mély sóhaj kíséretében összekulcsolta maga előtt a kezeit és nekitámasztotta az állát. Úgy érezte, hogy ez egy ördögi kör. Elizabet, látva kliense bizonytalanságát, átvette a szót:
– Rengeteg idő és energia megbocsájtani a bántalmazóinknak. Nem a tettüket kell feltétlenül megbocsájtani, sokkal inkább a tisztelet az, ami fontos. És nem a feléjük irányuló tisztelet, hanem az élet tisztelete. És az életet tőlük kaptad.