Andy T. Miller: Klári és Claire - értékelés

A Klári és Claire c. regény 2020-ban jelent meg a Smaragd kiadónál e-bookban. A borítóján a romantikus kalandregény van feltüntetve, mint zsáner, de nem a szokványos értelemben vett romantikus kötethez lesz szerencséje annak, aki a kezébe veszi a könyvet.

covers_638551.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg: 

Romantikus kalandregény. Történet egy lányról, aki a pokolból jött vissza, hogy megteremtse a maga mennyországát a földön. Kövesd tűzzel szegélyezett útján, amíg Kláriból Claire lesz! Klári egy képzőművészeti pályázaton utazást nyer álmai földjére, Franciaországba. Az utazás előtti nyelvi táborban találkozik egy francia fiúval, Valentinnel, akihez első látásra irracionális vonzalom köti. Soha többé nem tudnak elszakadni egymástól, de talán nem is igazán akarnak… Klári néhány héttel a 18. születésnapja előtt megérkezik Párizsba, ahol egyszerre találja meg a múltját és a jövőjét. A szerelmét, akitől a halál sem tudta elválasztani és a hivatását, melyben szenvedélyes művészként önmaga tud lenni. De mindent beárnyékol a múlt. Nem tud szabadulni a rémálomtól, a tűztől, mely a lelkét égeti… Megnyugvást számára csak a bosszú hozhat, ha kiegyenlíti a régi számlát…

Klári, a főszereplő kamaszlány mindig is más volt, mint a többi osztálytársa. A szörnyű rémálmok hatására pedig, amik nemrég ütötték fel a fejüket nála, végleg kizárta nem csak az osztálytársait, hanem a családját is az életéből. Álmában egy teljesen másik életet élt teljesen más családdal a háta mögött, de nem teltek önfeledten ezek az órák sem számára. A szülei próbáltak segíteni neki, így felkerestek egy pszichológust, de ezzel Klári csak még jobban elszigetelődött tőlük, mert úgy érezte, hogy el akarják venni tőle az álmában lévő családját.

A történet Párizsban játszódik, de nagy sajnálatomra a jellegzetes franciaországi helyszíneket nem érinti, a környezetet se nagyon írja le, inkább a cselekményen van a hangsúly. A főszereplő Párizsba kerülése még talán nem is volt túl hirtelen, de az ottmaradása és a végkifejlet nekem nagyon gyorsan történtek, hosszabban is ki lehetett volna fejteni, hogy minden ok-okozat jobban értelmet nyerjen.

Klári karaktere nekem túl lobbanékony volt, mindent hirtelen felindulásból csinált, semminek nem gondolta át a következményeit és sok helyen érzéketlen is volt a körülötte lévő dolgokkal vagy emberekkel kapcsolatban, valahogyan mégis sikerült egy kicsit megkedvelnem őt. Emiatt a lobbanékonysága miatt egy-két helyen a cselekmény is túlságosan felpörgött. Volt egy-két olyan jelenet is benne, ami szerintem nem volt kellőképpen megindokolva, vagy amik nem voltak realisztikusak. Ezt a pár apróbb jelenetet leszámítva viszont szinte egyből beszippantott a kötet cselekménye, úgyhogy elég gyorsan a végére is értem. Egy pillanatig sem tudtam unni, bár ez abból is adódik, hogy minden nagyon gyorsan történik, így nincs ideje az embernek ráunni egy jelenetre sem.

Köszönöm szépen a recenziós példányt a Smaragd kiadónak!

Értékelésem: 8/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

 

Kedvcsináló idézetek:

 – Én még nem is vezettem! – jegyezte meg epésen Julien, érezhető féltékenységgel a hangjában.
– Kérted tőle, és nem adta oda? – kérdezte hitetlenkedve a lány.
– Nem! Senkinek nem szoktam könyörögni semmiért!
– Ha nem kéred, hogy adja oda?
– Tudhatná!
Klári hangosan elnevette magát. Az asztalnál ülő durcás férfi hátához lépett és átölelte.
– Ti, fiúk, azért elég érdekesen gondolkoztok néha! Biztos vagyok benne, hogy első szóra kölcsönadta volna neked, ha kéred!

♦♦♦

Egymásba kapaszkodó kezeiket látva eszébe jutott, valaha túl fiatalnak tartotta őket ahhoz, hogy igazi legyen a szerelmük. Hatalmasat tévedett. Olyan erős volt, hogy a halál sem volt képes legyőzni.

♦♦♦

– A legnagyobb művészek a saját tragédiájukból megszületnek meg, mint a főnixmadár.
– Akkor én egy igazi főnixmadár vagyok! Hamvaimból születtem újjá, a tűzből, ami elemésztett.