Gabriella Eld: Talpig feketében (Legendák a Bagolyvárosból 1.) - értékelés

Még a tavalyi évi #ZsánerTúra kihíváson nyertem meg Gabriella Eld sorozatának első három részét, amit E. K. Mindaleth szervezett a facebook oldalán. Régóta szemeztem már ezzel a kötettel, mert több ismerősöm is olvasta és nekik nagyon tetszett, úgyhogy én is nagyon kíváncsi lettem rá. A kötet 2018-ban jelent meg a Főnix Könyvműhely kiadásában.

covers_485892.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

Az Impérium legfőbb alapszabálya: az Adottsághasználókat el kell távolítani a társadalomból.

Amikor Igor Blankenschwiftet a katonai rendőrök elkapják az utcán, bilincsbe verik és megkínozzák, tudja, hogy óriási bajban van. Akár a rábízott, titkos küldemény, akár az addig sikeresen rejtegetett adottsága az ok, menekülnie kell, erre pedig az egyetlen esélye egy öngyilkos akció.

Alaska Jones tizennégy napja ki sem lépett a lakásából, amikor egy feketébe öltözött idegen beesik az ablakán. Egyvalamit biztosan tud: ha a katonai rendőrség utoléri, Igor halott ember lesz, és őt is gondolkodás nélkül magával rántja.

Mindezek tetejébe érkezik a fenyegetés, amely rengeteg ember pusztulását ígéri, és veszélyesebb, mint ahogy azt a két Adottsághasználó fiú a legmerészebb álmaiban gondolta volna…

A kötet cselekménye egy disztópikus jövőben játszódik, amikor az emberek egy kis töredékének, az úgynevezett Adottsághasználóknak különleges képességei vannak, amik üldöztetett személyekké teszik őket az Impérium szervezete által. Legyen az bármilyen apró kis ártalmatlan képesség, a rendszer vezetői úgy gondolják, hogy ártalmasak a népre (vagy magára a rendszerre, ezáltal a vezetők hatalmára), úgyhogy megpróbálják kiiktatni őket. 

A cselekmény még csak a kibontakozás szakaszában zajlik ebben a kötetben, megismerhetjük a fő karaktereket, az egymáshoz való viszonyukat, illetve az egész Impérium szervezetnek a működését. A főszereplő, Alaska egy véletlennek köszönhetően csöppen bele Igor és Kasja életébe, de olyannyira egymásra hangolódnak, hogy a furcsa találkozás szoros barátsággá növi ki magát. Minden karakternek külön háttértörténetet, külön személyiséget varázsolt az írónő, amik szerethetőkké és egyedikké teszik őket. Kíváncsian várom, hogy milyen kalandokba keverednek még a következő részekben!

Értékelésem: 9/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

 

Kedvcsináló idézetek:

Ezt egy olyan nő mondta nekem, akinek le volt borotválva a haja, arcát démonira festette, és egy férfi levágott feje díszelgett a bicepszén. Egyből bizalmat ébresztett bennem.

♦♦♦

Ismét rádöbbentem, hogy ezek a Blankenschwifték egy külön állatfaj. Gyönyörű faj, de kiszámíthatatlan és életveszélyes.

♦♦♦

Ugyanis a tükörképem és én, a szó szoros értelmében, nem igazán jöttünk ki egymással.