Elissa Sussman: Mókás, hogy kérdezed - értékelés

A hónap elején jelent meg Elissa Sussman első hazánkban megjelenő regénye a Kossuth Kiadó gondozásában. Köszönöm ezúton is a kiadónak a recenziós példányt!

covers_818080.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

Lángra ​lobbanhat-e az alvó parázs…?

Akkor:

Chani Horowitz, a huszonéves írópalánta élete valahogy megrekedt. Miközben volt évfolyamtársai a „művészképzőről” színvonalas könyvekkel foglalkozhatnak, neki csupán amolyan felszínes feladatok jutnak. Ám egyszer csak megbízzák azzal, hogy készítsen portrét Gabe Parkerről, a filmsztárról, aki nem más, mint az ő egyes számú imádottja a hírességek közül, egyben a legújabb James Bond alakítója.

Chaninek nincs is más vágya, mint megőrizni a hidegvérét, és jól megoldani a feladatot. Ám ami közte és Gabe között történik, az nem várt módon és alaposan felforgatja az életét: az interjú egy szédületes hétvégébe torkollik, ami lázba hozza a bulvárlapokat, és Chani sokkal közelebb kerül Gabe-hez, mint ahogy azt eredetileg tervezte…

Most:

Tíz évvel később, egy brutális válás és jókora adag terápia után Chani ismét Los Angelesben jár, most már sikeres íróként, aki a megvalósult álmait éli. Ám hiába reklámozhatja legújabb esszégyűjteményét vagy online kiadványait, valahogy mindig szóba jön az a bizonyos portré, és felmerül Gabe neve. Ezért aztán Chani PR-csapata felveti, mi lenne, ha újból találkoznának? Chani először nemet akar mondani, szeretne úgy tenni, mintha már rég elfelejtette volna az együtt töltött időt. De az igazság az, hogy valójában nagyon is tudni szeretné, hogy az a bizonyos hétvége vajon ugyanolyan felejthetetlen volt-e Gabe-nek, mint neki… Úgyhogy beleegyezik.

A Mókás, hogy kérdezed c. kötet egy romantikus történet, ami a múlt és a jelen váltokozásával mutatja be Chani és Gabe 10 évvel ezelőtti és mostani találkozását, illetve a kettejük között kibontakozó kapcsolat történetét. Nagyon szép párhuzam vonható az akkori és jelenkori történések között annyi különbséggel, hogy ezúttal más a végkifejlet.

Chani cikkek írásával foglalkozik és megbízzák őt azzal, hogy készítsen interjút Gabe-bel, egy híres sztárral. Gabe eleinte nagyon jól hozza a megközelíthetetlen filmcsillagot, aztán egyre inkább kezd ez a hűvös álca lekerülni róla és felbukkannak azok a sajátosságok, amiktől ő igazán önmaga. Chani bepillanthat egy este erejéig az álarc mögé, mert Gabe felfedez benne valami igazán egyedit és őszintét, ami miatt úgy érzi, hogy megnyílhat a nőnek. Azonban a kommunikáció hiánya miatt úgy alakul, hogy keserű szájízzel válnak el egymástól útjaik és csak 10 év után találkoznak újra, amikor újra felkérik Chanit, hogy készítsen egy újabb interjút a férfival.

Nagyon mély hullámvölgyeket jár be érzelmileg a kötet, bemutatja a főszereplők gondolatait és a félreértéseket, amik abból adódnak, hogy nem képesek egymás gondolatait olvasni, mert akkor mindketten egyből tisztába kerülnének vele, hogy mindketten vonzódnak egymáshoz.

Ha valaki pár kellemes órányi feltöltődésre vágyik egy romantikus kötet mellett, annak csak ajánlani tudom ezt a regényt. Jó volt végigkísérni a főszereplőket ezen a rögös úton a reményteljes jövőjük felé vezető úton.

Értékelésem: 9/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

 

Idézetek:

Annyira ostoba voltam akkor. Mint egy majom. Nem jöttem rá, hogy a hírnév után vágyódni minden vágyak legostobábbja – mert nem számolhatsz a következményekkel, ha teljesül. Nem tudhatod, mibe fog kerülni neked, csak amikor már megfizetted az árát. Amikor már nem tudod visszacsinálni.

 ♦ ♦ ♦

A függés mindenkori jellemzője a „csak még most utoljára.”

  ♦ ♦ ♦

– A józanság erőt ad – folytatja. – Erőt ahhoz, hogy képes legyek szembenézni azokkal a dolgokkal, amelyek elől el akartam bújni.