Zsíros-Takács Mária: Préda - értékelés

Egy 2021-es megjelenésű, Smaragd kiadó által megjelentetett romantikus kisregényről, a Préda c. kötetről olvashatjátok ebben a bejegyzésben a véleményemet. Amióta olvastam E. K. Mindaleth bloggertársam ajánlását a regényről, azóta szerettem volna sort keríteni az olvasására.

covers_690398.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

Egy vidéki lány a nagyvárosba kerül, tele vágyakkal és a szép jövőről szőtt álmokkal.
Amikor elkezdenek valóra válni, el sem hiszi, hogy ennyire szerencsés lehet. Úgy érzi, életében végre elérkezett a boldogság korszaka.
Ám a múlt rátalál, és ha ezt a harcot nem akarja elveszíteni, minden eddiginél jobban kell küzdenie.

A Préda egy könnyed, izgalmakkal és fordulatokkal teli regény, amiben a kaland mellett nagy szerepet kap a romantika is.

A kötet fülszövegéből csak sejtelmes utalásokat kapunk arra vonatkozóan, hogy vajon mire számíthatunk a cselekményben, úgyhogy mondhatni, hogy teljesen vakon vágtam bele a kötetbe. Bár a fülszöveg szerint könnyed regényhez van szerencséje az olvasónak, én mégse mondanám rá, hogy annyira könnyed lenne, mert van benne pár igazán durva jelenet, amik miatt a borítójára is felkerült a 18+-os megjelölés. A cselekményt két részre tudnám osztani és külön-külön beszélni róla:

Az első részben úgy tűnik, hogy Gabriella legnagyobb álma válik valóra, ugyanis egy nap betéved az üzletbe, ahol dolgozik, egy ismeretlen adonisz, aki első pillantásra felfigyel a nőre. Többször visszalátogat hozzá, elhalmozza ajándékokkal, még egy kocsit is vesz neki, szóval a nő a fellegekben jár, amiért ilyen szerencsés helyzetbe került. Aztán a kötet második felében ennek a teljes ellentéte bontakozik ki az olvasó előtt: szerepet kap benne sok-sok erőszak, titkok, sőt, még egy gyilkosság is. 

Számomra túl hirtelen következett be ez a pálfordulás, úgyhogy mire felfoghattam volna, hogy mik történnek, addigra vége is lett a kötetnek, bár azt hozzáteszem, hogy nem egy hosszú mű, szóval alapjáraton nagyon hamar a végére lehet érni. A legnagyobb fordulat az volt a kötetben, amikor az "adonisz", azaz Viktor igazi személyisége és igazi "munkája" is napvilágot látott, illetve amikor kiderült, hogy Gabriellát a hozzá legközelebb álló személy is átverte. 

Szóval összességében én nem mondanám könnyed regénynek, de annál eseménydúsabb, úgyhogy aki nem retten vissza az ilyen durvább cselekményszálaktól, azok bátran tegyenek egy próbát a kötettel.

Értékelésem: 9/10

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés