Hilary Davidson: Az utolsó lélegzet - értékelés

Egy egészen friss megjelenésű Kossuth kiadós thriller kötetről hoztam nektek ebben a bejegyzésben az ajánlómat. A kötetet a kiadótól kaptam recenziós példányként, amit ezúton is köszönök szépen!

covers_789577.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

Egy ​izgalmakkal teli thriller egy halott nőről, aki megjósolta, hogy meg fogják gyilkolni, és a húgáról, aki nem hagyja, hogy testvérével együtt eltemessék az igazságot.

Deirdre vigasztalhatatlan, amikor szeretett nővére, Caroline hirtelen meghal. De a bánatát vérfagyasztó zavarodottság váltja fel, amikor kap egy üzenetet, amelyet Caroline küldött több nappal korábban, és amelyben figyelmezteti őt, hogy a látszat ellenére a halála nem baleset lesz. Deirdre, aki már rég megszokta, hogy ő a család fekete báránya, elfedi tetoválásait, és Manhattanbe megy nővére temetésére.

Az üzenet szerint Caroline férje, Theo már az első feleségét is megölte, és megúszta büntetlenül. A hír által felzaklatott Deirdre úton a temetőbe szembesíti Theot, aki kimutatja a foga fehérjét, és megosztja vele gyanúját, miszerint Deirdre „tökéletes” nővérének viszonya volt valakivel.

Paranoiásan és pont annyi információval ellátva, ami veszélyessé teszi, Deirdre leás a Caroline-nal együtt eltemetett felkavaró titkok mélyére. De ahogy egyre közelebb jut az igazsághoz, rádöbben, hogy a saját élete is veszélyben lehet…, és hogy valószínűleg több gyilkos is van a családban.

Hilary Davidson-nak ez az első magyarul megjelent kötete, aminek a fülszövege azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Deidre nővére temetésén kap egy e-mailt a halott testvérétől, amiben arra kéri, hogy ne higgye el, hogy balesetben vesztette életét, hanem fedje fel férje sötét múltbeli titkát és adja őt az igazságszolgáltatás kezére. Deidre az e-mail hatására elkezd nyomozni, egyre mélyebbre ássa magát Theo és a férfi családjának múltjába. Egyre sötétebb titkokra és szörnyűségekre bukkan, s ahogy egyre több információ kerül napvilágra, úgy kezd egyre átláthatatlanabbá válni, hogy vajon ki és mi áll az események hátterében. Egészen a kötet végéig homály fedte a teljes képet, így téve még izgalmasabbá és fordulatosabbá a cselekményt.

A kötet főszereplői közel sem tökéletes emberek, mindannyian sok-sok bűnt/hibát követtek el életük során. Deidre és Caroline gyermekkora sem volt közel sem tökéletesnek mondható, akárcsak Theoé. Közös vonás közöttük, hogy egyikük sem tudta feldolgozni a gyermekkori traumákat és sok-sok démont hurcoltak magukkal a felnőtt életükbe. Mindannyiuknak rossz lett a kapcsolata a szüleivel, bár más és más okból. Mégis valahogy ezek miatt váltak még inkább testközelibbé a szereplők, hisz a maguk valójában, esetlenül és hibát hibára halmozva tűntek fel előttünk. 

Deidret nagyon megkedveltem, bár az apjához való hozzáállását némelyik jelenetben túl kegyetlennek éreztem, de a múltbeli dolgokat figyelembe véve ez nem is csoda. Sajnálom, hogy Caroline-t nem ismerhettük meg a kötet által. A szereplők párbeszédeiből kiderült, hogy mindig fényt és vidámságot csempészett a körülötte lévő emberek életébe, amiről nagyon szívesen olvastam volna. De a látszat mögé tekintve hamar kiderült, hogy ez csak a felszín volt tőle, ugyanis ő maga is küzdött a démonaival, amiket jól példáznak azok az e-mailek, amikben ezekről próbált írni a testvérének, illetve az apjának.

Remélem, hogy hamarosan újabb izgalmas thriller kötetet olvashatunk majd az írónőtől, ezzel a regényével teljes mértékben bebizonyította számomra, hogy nagyon jól ért a feszültségkeltéshez és az izgalmas fordulatok megteremtéséhez.

Értékelésem: 10/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés