Jen Calonita: Tükröm, tükröm - értékelés

Korábban már több Manó Könyvek által megjelentetett Sorsfordító kötetet olvastam és zömében nagyon tetszettek, úgyhogy alig vártam, hogy olvashassam a Tükröm, tükröm c. Hófehérke adaptációt is. A borítóról egyből megtudhatunk egy lényegi változást az eredeti mesével szemben: ezúttal a gonosz boszorkány nem Hófehérkét, hanem a herceget mérgezi meg. Na de vajon hogyan sikerül (ha sikerül) győzni a gonosszal szemben?

covers_748055.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

Mi lett volna, ha a Gonosz Királynő a herceget mérgezi meg?

Hófehérke királysága szeretett édesanyja halálát követően a nép által csak „a Gonosz Királynőként” emlegetett mostohaanyjához kerül. A fiatal hercegnő igyekszik észrevétlen maradni a kastélyban, hogy ne okozzon kellemetlenséget az új királynőnek.
Amikor azonban a megöletésére kiötlött terv félresikerül, Hófehérke élete gyökeresen megváltozik. Egy csapat, eleinte bizalmatlan törpe, egy kedves, de szinte ismeretlen herceg, és egy titokzatos múltbeli ismerős segítségével merész küldetésre indul, hogy megállítsa a Gonosz Királynőt, és visszaszerezze a királyságát. Vajon képes legyőzni egy ellenséget, aki minden lépéséről tud, és eltökélte, hogy – akár Hófehérke és szerettei életének árán is – megtartja nehezen megszerzett hatalmát?

A fő tartalmi elemeket leszámítva rengeteg minden átírásra került az eredeti verzióhoz képest. A gonosz mostoha, aki a tükörnek köszönhetően egészen királynői posztba küzdi előre magát ezúttal is a Vadászra bízza Hófehérkét, hogy hallgattassa el őt örökre. Ennek okán a lány a megszokott meséhez hasonlóan rábukkan az erdőben a törpök házára, akikkel nagyon szoros barátságot köt. Azonban a herceg itt jóval több jelenetet kap és a cselekményben is aktívabban részt vesz. 

A kötet végén a királynő körözést ad ki Hófehérke elmenekülése után a lányra, amit azzal indokol, hogy gyáván magára hagyta a saját országát és mit sem törődik a néppel. Azonban Hófehérke titokban embereket toboroz maga mellé, mert hamar felismeri, hogy a királynő milyen rossz hatással van az emberek sorsára és mennyire az éhhalál szélén állnak a falvak lakói, úgyhogy minden erejét és bátorságát összeszedve szembenéz a gonosszal.

Természetesen a romantikus szál sem maradhat ki a kötetből, Henrik, a herceg és Hófehérke már első pillantástól fogva érzik egymás közt a köteléket, az azonban csak később válik egyértelművé számukra, hogy ők bizony egymás lelki társai.

Értékelésem: 9/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

 

Kedvcsináló idézetek:

Túl sokáig várta az erőd falai között, hogy valaki kiszabadítsa. Oly sokáig élt odabent szeretet és nevetés nélkül! Talán ezért keveredett a kastély fényébe valamiféle fakó romlottság. A túlélés érdekében sokáig elfogadta a sorsát. Most azonban úgy döntött, ennek véget kell vetnie.

♦♦♦

– Igazán semmiség! Ezek a legszebb almák a vidéken!
Halálosan finomak, tette hozzá gondolatban.

♦♦♦

– Tudom, hogy cserbenhagytalak titeket, de ennek vége. Nem tudod, min mentem keresztül. Csupán azért, mert féltem. – Kihúzta magát, és szilárd elhatározással nézett rájuk. – Többé már nem félek.