Borbás Edina: Zárva - értékelés

Borbás Edina: Zárva c. kötete 2020-ban látott napvilágot az Álomgyár kiadónál. Mind e-bookban, mind hangoskönyvben, mind papír alapú formában elérhető, úgyhogy mindenki megtalálhatja a számára megfelelő verziót a kötet olvasásához. 

covers_618297.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

Két zárkózott lélek egy érintésmentes világban
A 2000-es évek elején végigsöprő világjárványok új időszámítást hoztak az emberiség életébe. 2034-re természetessé válik az érintésmentes lét és a kéthetes karanténprotokoll, ami bármikor, bárhol bekövetkezhet.
A 24 éves Michelle állásinterjúra siet San Francisco legmodernebb toronyházának legfelső szintjére, ám a lift a harminckettedik emeleten megáll, és Orix, a ház mesterséges intelligenciája bejelenti a karanténállapotot.
Az ismeretlen utastárs, Bruce, azonnal tudja, mi vár rájuk, hisz ő alkotta meg a rendszert: két hétre a toronyház „fogságába” estek…
A hallgatag, távolságtartó sztárprogramozó férfit és a fájdalmas titkát mélyen őrző lányt Orix összezárja a harminckettedik emeleten, és az idegenekből hirtelen lakótársak válnak…
Gyűlölet, szenvedély és egy gyötrelmes titok kerül felszínre a lelket próbáló két hét során Borbás Edina új regényében.

A cselekmény a jövőben, a 2040-es években zajlik, amikor is az emberek már teljesen elszigetelődve élnek egymástól. A 2020-as világjárvány adja a történet alapját, ami egészen odáig bontakozik ki, hogy az emberek már egymáshoz sem érhetnek, aki mégis megteszi, az törvényellenes cselekedete miatt büntetést kap. A másfél méteres távolságot még otthon is be kell tartaniuk az embereknek, csak a virtuális valóságban léphetnek egymással fizikai kontaktusba. 

Michelle egy nap állásinterjúra megy egy felhőkarcoló 52. emeletére, de a mesterséges intelligencia leállítja a liftet, mert bekerült az épületbe a vírus, így mindenkit karanténba száműznek. A véletlen szerencse (vagy balszerencse) folytán Michelle Bruce-szal kerül összezárásra. Az MI-be Bruce halott feleségének a gyenge lenyomata van beletáplálva, úgyhogy amikor "észreveszi", hogy Michelle és Bruce elkezdtek vonzódni egymáshoz, "fellázad" és enyhén szólva "bekattan". Innentől kezdve kap a disztópikus romantikus történet egy kis thriller szálat is.

Az egész világfelépítés és alapötlet nagyon érdekes szerintem, bár voltak benne olyan részek, amiken értetlenkedtem, de ezek inkább a főszereplők közötti kapcsolat kibontakozására vonatkoztak. Helyenként nagyon fura módon közeledtek egymás felé, de tekintve, hogy eddig megérinteni se érinthettek meg senkit, értem, hogy nem alakulhatott szokványosan az ő kapcsolatuk.

A történet függővéggel ér véget, úgyhogy bízom benne, hogy a közeljövőben kap folytatást is. Bár arról nincsenek információim, hogy alapból sorozatnak szánta-e az írónő a történetet, de olyan nyitott kérdéseket hagyott hátra, hogy nagyon remélem, hogy kapunk még legalább egy második részt, ami minden kérdést letisztáz bennünk.

Értékelésem: 9/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

 

Kedvcsináló idézetek:

 – Palacsinta? – lép be Bruce az ajtón, miközben mélyen beszívja az édes étel illatát. – Nincs ehhez túl későn?
– Én olyan különleges szuperképességekkel vagyok megáldva, hogy este is tudok palacsintát enni – kapom be tüntetőleg a következő minipalacsintát egészben. Nehogy már ő mondja meg, mit mikor ehetek! – Nagyon kevesen képesek erre, úgyhogy szemük sem rebben, ezért jobb, ha megbecsül! – És pimaszul bekapok egy epreset is. A cukor csodákat tesz velem.

♦♦♦

– Várjon, majd segítek! – jön a nappali felé. Nem nézek hátra, csak hallom meztelen talpának lépteit a padlón.
– Ki a fene gondolná, hogy egy egyszerű tévé bekapcsoláshoz rakétamérnöki diploma kell?! – dobom el megadóan a távirányítót a fotelbe.
– Nem hiszem, hogy megoldhatatlan lenne a feladat mérnöki diploma nélkül, de az komoly nehezítés, ha valaki az ablakfűtés távirányítójával akarja bekapcsolni a tévét. Szerintem menni fog ez, ha a megfelelő gombokat nyomja – veszi elő a készülék alatti komódból a másik távirányítót.

♦♦♦

Csörömpöljek, füttyentsek, vagy lépjem át a másfél méteres szabályt, és rázzam meg a vállát? Mindegyik módszer olyan barbárnak tűnik! Mélyen alvó embert felébreszteni szerintem bűn.