Interjú Heniko Sakka írónővel

Aki nyomon követi a blog útját, az már korábban láthatta az Édes tini élet, valamint az Édesebb tini élet c. kötetekről írt értékelésemet, illetve azt is láthatta, hogy ezeknek a köteteknek hála újabb kedvenceket avathattam. Az a megtiszteltetés ért, hogy személyesen is jobban megismerhettem az írónőt, aki amellett, hogy iszonyatosan jó fej, még egy interjúba is nagyon lelkesen beleegyezett, úgyhogy most el is hoztam nektek a válaszait a neki feltett kérdéseimre. Remélem, hogy ezáltal kicsit jobban megismerhetitek ti is őt, és kedvet kaptok majd, hogy elolvassátok a köteteit, amiket én csak ajánlani tudok nektek! ♥
img_3237_mr1652559504600.jpg

  • Bemutatkoznál pár mondatban? Mit szeretsz még csinálni az írás mellett?

Heniko Sakka a civil életében Heniként éli a mindennapjait. Mivel már egy ideje a munka világában élek, így mondhatni, hogy az kap elég jelentős szerepet az írás mellett. (Bár megjegyzem, nagyon tudnám élni, ha csak az írás lenne a feladatom :D)

Ami ilyen hobbis kikapcsolódásnak tekinthető és szeretem csinálni, az az olvasás, a fényképezés, és nagyritkán még cosplayezem is. Amúgy igyekszem néha kimozdulni is, mert szeretek sétálni, kirándulni, vagy csinálni valamit a szabadban, de a covid megjelenése óta érzem magamon, hogy kicsit kiscsiga lettem és nagyon nehezemre esik kimozdulnom otthonról. Mondjuk ennek is megvan az előnye, mert így legalább tudtam írni a könyveimet.

  • Honnan jött az írói álneved? Van valamilyen jelentősége/jelentése?

A „Heniko” egy nagyon régi becenevem. Még akkortájt találtam ki magamnak, amikor valamikor általános iskola végén belecsöppentem az animék és a mangák világába. Aztán röviddel ezután, egy szerepjátékos karakterem viselte ezt a keresztnevet, később pedig tovább vándorolt egy fanfic szereplőm nevének. Lehet vádolni azzal, hogy nem voltam túl egyedi, de nagyon kedveltem ezt a nevet, ráadásul teljesen a magaménak éreztem. Amikor elkezdtem cosplayezni, a művésznevemmé léptettem elő a Henikót és ezt használtam a fotós megnevezésemre is. Végül, amikor 2020-ban biztosnak tűnt, hogy könyvet kiadott íróvá avanzsálok, akkor úgy döntöttem, hogy ez lesz a tökéletes végső állomás a Henikónak. A „Sakka” azon kívül, hogy jól hangzik a Heniko után amúgy írót jelent.
covers_623983.jpg

  • Eddig az Édes tini élet c. trilógia két része jelent meg, hamarosan várható a harmadik is, amik ugyebár tini romantikus történetek. Szeretnéd ezen kívül más műfajban is kipróbálni magadat?

Természetesen igen. Én nem szeretnék olyan író lenni, aki benne ragad egy műfajban, mert tudom, hogy ennél bennem sokkal több is van. Már egyből az, ami a tini trilógia után jön, az is egy műfaji kilengés lesz. Sőt. Mondhatom nyugodtan azt is, hogy már a trilógia harmadik része is inkább youngadult kötet lett, mintsem ifjúsági. Bár azt hiszem, lényegében az egész trilógia végig az ifjúsági és a youngadult között egyensúlyoz.

Ami ezután jön az egy romantikus, erotikus, newadult regény lesz, némi sporttal megfűszerezve. Ez mondhatni, hogy kapcsolódik a trilógiához, hiszen lényegében annak a folytatása, de annak is teljesen érhető lesz, aki sosem veszi majd kezébe a tinikönyveimet. Ezért hivatkozok mindig úgy, hogy az Édes tini egy lezárt trilógia. Még nem tudom pontosan, hogy belefér-e egy kötetbe az, amit tervezek. Az még a jövő zenéje, bár terveim szerint a Süß&Turner már 2023-ban megjelenik valamilyen formában. Ezt azért így mondom, mert még csak sejtés sincs afelől, hogy mi lesz a könyvnyomtatási piac alakulásával. Szeretnék nyomtatott könyvvel jönni, de lehet, hogy elsőre csak e-bookban tudom majd megtenni. Meglátjuk.

Tervezek egy newadult fantasy történetet is, ami talán azért vicces választás, mert én magam amúgy nem vagyok akkora fantasy rajongó. Ennek ellenére kedvelem azt az írásomat is, de ezen kívül is vannak még ötleteim. Szerencsére ihlethiány sosem fenyeget ezen a téren.

  • Az Édes tini élet egy focis történet. Miért pont a foci lett a fő témája a trilógiának? Honnan jött az ihlet?

Mindig is szerettem a focit és sokat játszottam is. Persze nagyon amatőr voltam, de attól még élveztem, amikor az általánosban vagy a középsuliban rúghattam a labdát a fiúkkal. Mindig sportos/fiús kislány voltam, ezért nem meglepő, hogy megszerettem ezt a játékot. Később a tévén keresztül folytattam a sport követését, sőt még betekintést is nyerhettem az e-sport féle gamingbe is. Persze, mint a valóságban ott is piszkosul béna vagyok, de nézni attól még nagyon szeretem.
covers_653834.jpg

  • Honnan merítetted a két főszereplő karakterét: Riát és Devont? Vannak a trilógiában esetleg olyan karakterek is, akiket személyes ismerőseidről mintáztál?

A történet legelső verziójának írásakor még én is középiskolás voltam, így mondhatni, hogy az ihlet egyenesen a padból jött. Ria sok inspirációt kapott tőlem, de ő maga elég hamar kialakította a saját személyiségét. Én sosem viselkedtem így a középiskolában, mint ő. Ilyen erős igazságérzetnek sem voltam soha tulajdonosa, arról meg nem is beszélve, hogy sosem lett volna bátorságom olyan jeleneteket rendezni a nagy nyilvánosság előtt, amit ő sokszor lenyomott.

Devon az a karakter a történetben, akiért teljesen odavagyok. Ő 100%-ban a gondolataim teremtménye és elképesztőnek tartom a fejlődést, amit végrehajtott a trilógiában. Le se tudnám tagadni, hogy nekem ő a kedvencem.

Vannak mellékszereplők, akinek a megteremtéséhez volt inspirációm valós személyekről, de a legtöbbjük Devonhoz hasonlóan szintén a fejemből pattantak ki. Imádtam volna, ha vannak olyan osztálytársaim, mint a Sirilles lányok, vagy a Wirtonos fiúk. Imádnivaló az összes egytől-egyig. 

  • Mennyi időt vett igénybe az egyes részek megírása, javítgatása?

Ez abból a szempontból nehéz kérdés, hogy különböző fokozatokban készült a trilógia. A harmadik kötet majdnem egy éven belül készült el. Talán mehettem volna 1 éven belülre is, de akkor még csiszolgatni kellett a sorozat második részét, valamint közben írtam mást is.

A sorozat második kötetét valamikor 2015-17 között kezdem el írni. Ha úgy vesszük, tulajdonképpen az is egész hamar összeállt. Az idő itt azzal ment el, hogy foglalkoztam közben még az első kötettel is. A második kötet utolsó fejezetei tulajdonképpen nagyon gyorsan megvoltak.

És akkor az első kötet. Ha számszerűsíteni akarjuk, akkor kb. 13 évvel ezelőtt találtam ki, hogy írni fogok egy ifjúsági történet. Akkor 17 éves voltam, de írás technikailag még bőven egy nagyon hosszú út elején álltam. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a könyv megjelenése előtt 2020-ban is voltak részek, amiket még mindig átírtam, mert 28 éves fejjel már / még mindig nem voltam elégedett az itt-ott leírtakkal. Viszont ennek ellenére egy másodpercig nem volt kérdés, hogy egyszer ki fogok adni egy könyvet, és hogy elkezdek íróként munkálkodni. Tudatosan és hosszan készültem erre az egészre.  

  • Mesélnél nekünk egy kicsit az első könyved kiadatásainak körülményeiről?

Számomra az első kiadott könyvet a 2020-as Édes tini élet jelenti. Ezzel talán sokan vitába szállnának, mivel volt belőle egy korábbi verzió, de azt nem tekintem kiadottnak, hiszen egy teljesen elbaltázott tortúra volt az egész. Jobban szeretek tudomást sem venni a létezéséről. Viszont a 2020-as kiadásom az mondhatni életem legjobb döntése volt és, ha kicsit misztikusan akarok fogalmazni, akkor a „sors” is így akarta. Történt ugyanis, hogy sokat gondolkodtam, hogy belevágjak-e egy magánkiadásba, hiszen jókat se lehet hallani róla és nekem sem voltak túl jók a tapasztalataim. Azonban a kiadóm vezetője Fazakas Emese végig rendkívül szimpatikus volt, még látatlanban is a levelezéseink során. Aztán egy napon még a kiadóhoz való csatlakozásom előtt, láttam egy vonaton egy random matricát, amin az állt, hogy „I love Gyömrő”. Először csak nevettem rajta, hogy már minden városnak csinálnak ilyet, de aztán bevillant, hogy a BookDreams kiadó konkrétan oda van bejegyezve. Pont egy nagy döntés előtt álltam és ez meg ott virított teljesen indokolatlanul. Szóval én ezt egy jelnek vettem.
covers_715946.jpg

  • Szerinted mi a legnehezebb abban, hogy íróként tevékenykedsz?

Az íróság legnehezebb része egyértelműen a kitűnés. Annyi hazai és külföldi író tevékenykedik abban a zsánerben, ahol én alkotok, hogy elég nehéz észrevehetővé válni közöttük. Nem könnyű eljutni az emberekhez és még nehezebb be is vonzani őket, mint leendő olvasókat. A marketinggel is állati sok meló van, hiszen ha nem vagy elég aktív a különböző közösségi oldalakon, szerintem alapból hátrányból indulsz. Sok tartalmat kell gyártani a különböző felületekre, mert sosem lehet tudni, hogy ott látnak-e meg azok az emberek, akik csak arra vártak, hogy felfedezzenek maguknak. Szerintem én jól egyensúlyozom ebben a feladatkörben is, de kaptam már olyan kritikát, hogy sok az, amit művelek. Ez a kritika nem érintett túl mélyen, hiszen szerencsére az eladásaim és az ismertségem növekedése azt igazolja, hogy jól végzem a feladataimat.

  • Van valamilyen „írói ismertetőjegyet, érdekességed vagy szokásod”, amit mindig csinálsz íráskor?

– Rengeteg édességre van szükségem az íráshoz. A cukor egyértelmű doppingja az agyamnak. Mindig van valamilyen gumicukor, szőlőcukor vagy csoki az íróasztalom közelében.

– A történeteim cselekményeiről szoktam váztatot írni, és amikor azokat csinálom, néha megszakítom a folyamatot, hogy zenét hallgatva belehelyezzem magam a történetbe és elképzeljem a cselekményt. Zenét hallgatni csak járkálva tudok, szóval egy vázlat megírásakor van, hogy vagy 50 kört is megyek a szobámban. Ez állati viccesen néz ám ki egy kívülálló szemével.

– Ha úgy érzem, hogy bár tudom, mit akarok írni, de nem akarnak jönni a megfelelő szavak, akkor olvasni szoktam. Furcsa módon az, hogy így stimulálom az agyam, segít a gondolataimnak, hogy összeálljanak a dolgok a saját munkáimhoz. Szóval, köszi kedves kollégák, hogy alkottok! Nagy segítség ez nekem!

 

Kedves Heni, nagyon szépen köszönöm, hogy elvállaltad az interjút és nagyon sok sikert kívánok neked a további kötetekhez is! ♥

 

További információk:

Most fog megjelenni a trilógia zárókötete, amit a kiadótól elő is tudtok rendelni: https://www.bookdreams.hu/heniko-sakka-legedesebb-tini-elet-

A könyvhéten is dedikálni fog majd Heniko, amire én is feltétlen szeretnék elmenni, már csak azért is, hogy személyesen is találkozhassak vele, szóval ha nektek is van tőle kötetetek, akkor megtaláljátok őt a Vörösmarty téren június 10-12 között.

Az írónő elérhetőségei:

Facebook: https://www.facebook.com/HenikoSakka

Insta: https://www.instagram.com/henikosakka/

Tiktok: https://www.tiktok.com/@henikosakka?is_from_webapp=1&sender_device=pc

Moly: https://moly.hu/tagok/heniko_sakka