Hári Tamás: Véres torkú angyalok - értékelés

Hári Tamás novelláskötete a Helma kiadónál jelent meg kizálólag e-book formában és szám szerint 8 novellát tartalmaz mindösszesen 88 oldalon keresztül. Egytől egyig brutális őszinteséggel tárják fel az olvasók előtt a háború vagy egyéb okok miatt hányattatott sorsú emberek legnehezebb pillanatait kendőzetlen őszinteséggel, úgyhogy csak annak ajánlanám a kötet olvasását, aki bírja gyomorral és nem retten vissza a véres, durva, erőszakos jelenetektől.

covers_807244.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

Kizárólag ​18 éven felülieknek!
A háború nemcsak a győztesekről és a vesztesekről szól. Hanem sokkal többről
Egy férfiról, akit többször is elárultak
Egy öreg emberről, aki nem tehetett arról, hogy minek született.
Egy fiatal lányról, aki csak túlélni akart.
Egy kislányról, aki már csak a babáját szorongatta egy lebombázott városban.
Egy nőről, aki váratlan szövetségest kap egy pokoli csapdában.
Egy fiatal férfiról, aki maga is áldozata lett egy embertelen világnak.
Egy fiúról, aki csak szeretni akart.
Egy férfiról, aki olyan dolgokat látott, amelyek örökre megtörték a lelkét.
Ilyen hát egy háború valódi arca!
Ebben a könyvben az író megmutatja, hogy milyen egy háború azok szemén át, akik valóban átélik a borzalmakat!
„A legtöbb ember csak híradóban lát háborút, ott pedig olyan az egész, mintha csak egy akciófilm jelenete lenne. Az erőszak nem is valóságos. A tv-ben nem fájnak a pofonok, a filmben lelőtt színész a jelenet végén feláll és leporolja a nadrágját. Az agyat becsapja ez a különbözőség. Hogy volna szörnyű valami, hacsak egy aprócska rész egy lövöldözős moziból.”

Mindannyiunknak vannak elképzelései arról, hogy milyen rossz lehet megélni egy háborút, de ezek az elképzelések közel sem lennének az igazi brutalitásához, ha tényleg belecsöppennénk egybe. A kötet ezt hivatott kicsit jobban bemutatni, hogy mennyire erőszakosak, durvák, lelketlenek tudnak lenni az emberek egymással, ha kiszolgáltatott helyzetben vannak, felfordul körülöttük a világ vagy pedig egy felsőbb hatalom arra utasítja őket.

Nem mindegyik novella szól a háborúról, vannak olyanok is közte, amik más módon mutatják be az emberi gyarlóságot és esendőséget, de mindegyikre igaz, hogy sötét, negatív képet festenek az emberiségről. Van olyan novella, ahol a túlélés érdekében menekülő lány szemszögéből láthatjuk, hogy milyen mélyre csúszik le egyik pillanatról a másikra pusztán azért, hogy az életét mentse. 

Szomorú, hogy ilyen helyzetek előfordulnak még a 21. században, de naiv dolog lenne azt feltételezni, hogy valaha is másként lenne ez, mert mindig vannak emberek, akik velük született rendellenesség vagy a körülményeik hatására összeroppannak és másokat is magukkal rántanak.

Bár brutális, helyenként gyomorforgató volt a kötet, mégis rávilágított az élet egy olyan árnyoldalára, ami még akkor is ott van, ha nem veszünk róla tudomást, és ezt olyan módon tette a szerző, hogy a rosszabbnál rosszabb sorsok olvasása után is kényszert érez az olvasó rá, hogy folytassa. Köszönöm, hogy olvashattam!

Értékelésem: 9/10

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés