Url Izabell: A teheráni csecsemő - értékelés

Közel egy éve jelent meg Url Izabell: A teheráni csecsemő című, igaz történet alapján készült kötete a Smaragd kiadó gondozásában. A cselekmény alapját a covid időszak legelején Magyarországról ideiglenes kitiltott iráni hallgatók története adja. 

covers_736431.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

A ​regény cselekménye valós történeten alapul.

A teheráni csecsemőt igaz történet ihlette. Az események tényszerű feltárásához a deportált iráni diákok beszámolói segítették az írót a regény megírása során. Néhány név és helyszín megváltoztatásra került az anonimitás érdekében.

Léteznek feminista férfiak egy fundamentalista államban? Csak nők szenvedhetnek az iszlám diktatúrától? Miként élhet túl Iránban egy homoszexuális ember?
Babak orvostanhallgató Budapesten. Szülei azért küldték Európába, hogy azt tegye, amit szerintük minden férfinak kötelező a házasság előtt. Magáévá tenni néhány szőke lányt, bárokba járni, lerészegedni… csupa olyasmit, amiért Iránban felakasztanák. De ő valami bűnösebb után vágyakozik.
Jázmin a kezdetektől rajongásig szereti a medikust, nem titkolt célja, hogy egyedüliként birtokolja a szívét. Sikerül is az ujja köré csavarnia, boldogságuk azonban nem tarthat sokáig.
A koronavírus megjelenése kerékbe töri a bimbódzó kapcsolatot. Babak osztálytársainál mutatják ki először a betegséget, és a többiekkel egyetemben ő is karanténba kerül.
Jázmin a karantén lejártával sem kap hírt szerelméről. Babak nyomtalanul eltűnik. Jázmin kétségbeesik, félelmét csak tetézik a terhesség hirtelen jelentkező tünetei.
Kiderül, hogy Babak börtönben volt. Társaival együtt deportálják Magyarországról, valamint három évre kitiltják az Európai Unió teljes területéről.
Jázmin kétségbeesett lépésre szánja el magát, míg Babaknak meg kell küzdenie élete legnagyobb harcával, hogy homoszexuális barátját megmentse a biztos haláltól. Életet életért.

A regény betekintést ad az emberi viselkedés rejtelmeibe, amikor semmi sem számít, csak az, amit el akarunk érni egy olyan világban, amelynek a szabályai és törvényei börtönként tartanak fogva. Amikor céljaink elérésének érdekében bármire képesek vagyunk, hogy szerelmünket, és vele az életünket visszakapjuk. De vajon hol a határ?

Talán mindenki jól emlékszik a pandémia kezdeti időszakára, amikor kétségbeesés és fejetlenség jellemezte az emberek mindennapjait. Hazánkban ez a jelenség az iráni hallgatók hírével vált valósággá, akiknél először mutatták ki a vírust. Url Izabella az ő életüket mutatja be pár nappal a covid diagnosztizálása előttről kiindulva. Ők is ugyanúgy, akárcsak más hallgatók, élték az önfeledt, gondtalan életüket, a bulik, a párkapcsolatok és a tanulás foglalkoztatta őket, mígnem negatív fordulatot nem vett az életük.

Tekintve, hogy a kötetben az igaz történet alapján készült megjelölés is szerepel, olvasás közben nagyon sok helyen megfogalmazódott bennem, hogy vajon mely részek azok, amik valóban megtörténtek a cselekményből, és melyek azok, amiket a "költői szabadság" tett hozzá, hogy kitöltse ezáltal az írónő az üres hézagokat. Mindenesetre kaptunk a kötet által egy kis érzelmi hullámvasutat néhol gyomorforgató és könnyfakasztó jelenetekkel, amik elgondolkodtatásra késztetik az embert. 

A kötet nagy része Iránban játszódik, bemutatja a nők és a társadalom ottani helyzetét, amik véresebbnél véresebb jelenetekbe torkollnak. Néhol igazán felkavaró volt a kötet, úgyhogy csak az erős idegzetűeknek ajánlom az olvasását. Bár voltak benne borzasztó részek és fura olyat mondani egy ennyire szörnyű témát feldolgozó kötetre, hogy tetszett, de valahogy mégis úgy éreztem a könyv befejezésekor, hogy igenis képes volt hozzátenni valamit a gondolkodásomból, tanulhattam általa és igazán hálát adhatok azért, hogy nem olyan országba születtem, ahol a nőket ennyire elnyomják, mint ami a kötetben bemutatásra kerül. 

Az írónő az LMBTQ témát is bevonja a boncolgatott témák közé, ami viszonylag nagy jelentőséget kap a sztoriban. Iránban, akiről terhelő bizonyítokat találnak ilyen tettekkel kapcsolatban, azt azonnal halálra ítélik. Szörnyen drasztikus "megoldás", ami a kötetben nagyon csúnyán bontakozott ki ennek a szálnak a tetőpontján. Rengeteg veszteség és fájdalom, gyász éri a főszereplőt a kötetben. Nehezen emészthető a cselekmény, de mégis megérte elolvasnom, és remélem, hogy az írónő további kötetei is ennyire elgondolkodtatóak lesznek majd.

Értékelésem: 10/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés