Claire Robins: Vystera Árnyai (Sorsok tükre 1.) - értékelés

2021-ben jelent meg Claire Robins első regénye, a Sorsok tükre sorozat első része, a Vystera Árnyai c. fantasy kötet, ami a Robin Hood legendára és a szegények megmentésére épül, legalábbis kezdetben.

covers_647919.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

“Sokféle ​legenda terjengett a Hiúzról és az Árnyakról. Azt mondják, a Hiúz a sivatagi városokat járja vörös csuklyás köpenyében, és gyerekeket ragad el magával. Őket aztán a titkos táborába viszi, és ott mindenféle rituálékkal és főzetekkel halálosztókat nevel belőlük, akik aztán éjszakánként Árnyakként gyilkolják a rosszakat. Ez persze csak rémtörténet volt, amivel a rossz gyerekeket riogatták. Itt azonban, a nyomornegyedben mindenki tudta, kik ők valójában. A Hiúz valóban a sivatagi városokat járta, azonban nem rabolt el egyetlen gyereket sem. Az árvák és szegények közül választotta ki azokat, akiknek elég jó képességeik voltak. Gyorsaság, ügyesség, kitartás… Elég sokan választották a Hiúzt a nyomornegyed helyett. Ő aztán kitanította őket. Igazi Árnyakat nevelt belőlük.”

Az Árnyak évszázadok óta küzdenek a nemesek kapzsisága és zsarnoksága ellen, ám ezúttal sokkal fenyegetőbb veszéllyel kerültek szembe. Ötszáz év telt el, mióta a rejtélyes eredetű varázskönyvnek nyoma veszett, ám most újra előkerült. Azt suttogják, egy másik világból származik, s ördög tudja, miféle szörnyűségeket lehet véghez vinni a segítségével. Kik állnak a titokzatos szertartások mögött, hogyan találtak rá a könyvre, és mi céljuk vele? És mi köze ehhez egy fiatal lánynak, az Árnyak első nemesi származású tagjának? A sorsok tükre minden titkot felfed. Addig is az Árnyak elsődleges célja, hogy megakadályozzák, hogy az összeesküvők használhassák a könyvet, és megóvják Vystera-t más, idegen világok mágiájától.

Az írónő nagy hangsúly fektet a kötetben a helyszínek, a karakterek és az általa teremtett világ bemutatására, így a történet dinamikájából ez jócskán visszavesz, nem egy pörgős fantasy. Mivel egy sorozat első része, így kell is a világ felépítése, de szerintem kicsit túl aprólékosan lett ez kivitelezve, a kötet nyitánya után a közepéig volt egy kis üresjárat, amikor a bemutatásokon és felvezetéseken kívül nem sok dolog történt.

A kötet eleje nekem nagyon tetszett, megismerhettük Nash gyermekkorát, és azt, hogyan lett árva, majd került újra a nemesemberek közé, ahonnan nagybátyja ármánykodásának hatására inkább elmenekült és beállt az Árnyak közé. Nash egy igazán önfejű lány, aki mindig a saját feje után megy, így sokszor gondot okozott ezzel az Árnyaknak és Hiúznak is.

301946972_164774099466010_1672222769184365609_n.jpg

https://www.instagram.com/p/ChxiiWtIg69/?utm_source=ig_web_copy_link

Hiúz az Árnyak elf vezetője, akinek a többszáz év során kicsit lanyhult a figyelme, főleg Nash hatására, így voltak kísérletek rá, hogy megdöntsék az uralmát, de nem sok sikerrel. Sok értékelésben olvastam, hogy érzik a Tolkien hatást a köteten, nekem inkább a Vaják jutott eszembe róla. Hiúz karaktere nagyon hasonlít Geralthoz, pláne, hogy bárdok is szerepelnek benne, ami még inkább megteremti a Vaják feelinget. 

A történetet nagyon sok nézőponton keresztül ismerhetjük meg, nem csak a főszereplők, hanem sok mellékszereplő is kapott egy-egy saját nézőpontos jelenetet, ami szerintem már túl sok volt. Előnye, hogy így jobban megismerhettük a mellékszereplőket és az ő gondolkodásukat is, de hátránya, hogy a fő cselekményről lekerült a fókusz és kicsit összevisszaság lett miatta.

Értékelésem: 8/10

Kedvcsináló idézetek:

 De nem jobb akár csak egyetlen évet boldogan leélni, mint egy életet teljes magányban?

♦♦♦

Ahogy végignézett a többieken, boldogság töltötte el, ő is a része akart lenni a történetüknek, úgy érezte, hazaérkezett. Mintha ez mind csak rá várt volna. Ezt mintha ők is megérezték volna, mert most mind egyszerre bátorítóan mosolyogtak rá. Máris a testvérüknek tekintették, érződött rajtuk, hogy ők már befogadták maguk közé.

♦♦♦

– Biztosan ezt akarod? – kérdezte végül a Hiúz, mikor megállt, s egyenesen a lány szemeibe nézett, mintha a lelkéből akarná kiolvasni a választ minden kérdésére és kétségére.
– Igen! – jelentette ki Nash, tekintetében csak úgy lobogott a tűz – Ezt akarom, mióta az eszemet tudom, bármit képes lennék feladni érte.
– Legyen hát.