Szollár Bence: Frontláz - értékelés

2019-ben jelent meg az Underground kiadó gondozásában a Frontláz c. kötet e-bookban és papír alapú formában is. Szollár Bencének ez volt az első publikálása, amit azóta két másik kötet követett: Az emelet és más horrornovellák, illetve az Egy szál rózsa c. horror kötetek.

covers_572681.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

 A fülszöveg:

Ebben a kötetben forgatókönyveket találhatunk. Nem novellákat és kisregényeket, hanem irodalmi forgatókönyveket. Ha a szemünk hozzászokik a nem hétköznapi formához és képesek vagyunk megbarátkozni a filmírás kötött, merev szabályrendszerével, akkor olvashatunk háborúról, szenvedésről, halálról, múltbéli démonokról, gyerekkori traumákról. Más szóval: az élet sötét oldaláról.

A Frontláz c. kötet nem regény, hanem 7 kisebb történet forgatókönyvét írja le. Mindegyiket körbelengi egyfajta nyomasztó, depresszív hangulat, van, ahol pszichés betegségről, van, ahol lelkiismereti kérdésekről van szó, de egy közös bennük: mindegyik hordoz magában valami mélyebb mondanivalót, legyen az akár szimpla elfogadás, mások nézőpontjának megértése, vagy ennél komolyabb tanulságok.

Az első forgatókönyv, ami a Festő címet viseli, elég elvont egy történet lett, tartottam is tőle kicsit, hogy ilyen lesz végig a kötet és unni fogom majd, de szerencsére a többi sokkal jobban tetszett ennél. Bár horror kötetként tartják számon, én nem nevezném igazán horrornak, nem voltak benne olyan részek, ahol a félelem az olvasóra is átragadt volna, inkább mondanám drámai cselekményekkel rendelkező thrillernek.

20220821_114331.jpg

https://www.instagram.com/p/ChhGHR_olXy/?utm_source=ig_web_copy_link

Több olyan történet is van a kötetben, ahol csak a végén derül ki, hogy valójában mi is történik a cselekményben, mint pl. a második kisebb forgatókönyvnél is. A váratlan fordulatra inkább nem térnék ki, nem szeretném elspoilerezni.

A történetet lezáró háborús forgatókönyv se fogott meg engem igazán, úgyhogy mondhatni keretbe foglalta az első és utolsó rész a kötetet, ezt a kettőt leszámítva a könyv közepén elhelyezkedő részek nagyon jók voltak. 

Nagyon gyorsan lehet haladni az olvasásával, nem csak azért, mert rövid kötet, hanem azért is, mert tekintve, hogy forgatókönyvről van szó, nem sok leírást tartalmaz, csak éppen annyit, amennyi a történet megértéséhez és az érzelmek átviteléhez szükséges.

Értékelésem: 9/10

A szerző további kötetei:

covers_709502.jpg

covers_718523.jpg