Tom Felton: Túl a varázslaton - értékelés

Már gyerekkoromtól kezdve nagyon nagy Harry Potter rajongó vagyok, ami nem csak a filmek és a könyvek iránti rajongásban, hanem a különböző HP világhoz tartozó ereklyék gyűjtésében és a varázslóvilággal kapcsolatos programokban is megmutatkozik. A kiegészítő köteteknek is nagyon nagy kedvelője vagyok, úgyhogy alig vártam, hogy Tom Felton önéletrajzi kötetében is elmerülhessek és kicsivel többet is megtudhassak Draco színészének életéről.

covers_776391.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg: 

Az esetlen kis „csenő manóból” karizmatikus varázslóvá váló Tom Felton gyerekkora minden volt, csak hétköznapi nem. Korán hírnevet szerzett, és mindössze tizenkét évesen hirtelen a rivaldafényben találta magát, amikor megkapta a Harry Potter-filmek Draco Malfoyának ikonikus szerepét.
Tom őszintén és a védjegyévé vált humorral most először vall arról, milyen is volt a mozivásznon, a varázslóvilág tagjaként felnőni. Mindent elmesél a nagy áttörésről, magáról a forgatásról, a tíz év alatt szerzett tartós barátságokról, de olvashatunk a hírnév előnyeiről és hátrányairól, és arról is, hogyan boldogult felnőttként a forgatás befejezése után.
Készüljünk fel, mert egy hús-vér varázslóval fogunk találkozni!

Mint ahogy a bevezetőben is említettem, ez a kötet Tom Felton életének egyes mozzanatait tárja az olvasók elé. Leginkább a színészi pályafutását öleli fel, illetve az abból merített tanulságait, tapasztalatait összegzi benne. Természetesen nagyon sok Harry Potter filmforgatási jelenet is van benne, sok-sok kulisszatitkot is megtudhatunk belőle, amiket Tom érzései tesznek a leginkább kézzelfoghatóvá. Megtudhatjuk, milyen jó és rossz élményekben volt része a forgatások során, hogy hogyan válogatták őt be Draconak, illetve a további szerepeiről is említést tesz a kötet. 

Tom az életét övező sötét felhőkről is beszámol, amik közül a leginkább az alkohollal való "viszonya" tűnik ki. Bár nem vallotta magát kőkemény alkoholistának, azt bevallotta, hogy többet ivott, mint kellett volna és nem félt segítséget kérni, amikor rájött, hogy szüksége van rá. Bár először az ügynöke és a szerettei kényszerítették bele egy ilyen helyzetbe, de a későbbiekben felfedezte, hogy mikor van szüksége egy kis újraindításra, amikor a rossz gondolatok maguk alá akarják temetni és ezt felismerve ma már jobban tud tenni ez ellen. Nagyon becsülöm Tomban, hogy mindezeket teljesen felvállalta és nyíltan beszélt ezekről a gondokról, hátha valaki ezekből a szavakból tud erőt meríteni, hogy ő maga is talpra tudjon állni egy hasonlóan nehéz helyzetből.

Jobban belegondolva... Nem lehetett könnyű helyzetben egyik Harry Potter színész sem. Gyermekként kerültek be ebbe a szerepbe/munkába és egészen fiatal felnőtt korukig nem is ismertek mást, csak ezt, aztán amikor egyik napról a másikra hirtelen vége lett, nagyon nehéz lehetett nekik mindezt a sok évnyi munkát, barátot elengedni. Nem megy mindenkinek könnyen az újraindítás, így én megértem, hogy Tom is nehezen találta meg a helyét a forgatások lezárulta után.

Szívem szerint annak örülnék a legjobban, ha mindegyik Harry Potter főszereplőről készülne hasonló memoár, mert szívesen elidőznék a többiek életének alakulásában is. Örülök neki, hogy megírta Tom ezt a kötetet, nagyon tanulságos volt és egy egészen másik oldalról mutatta be a HP filmek világát.

Értékelésem: 9/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés