Németh Balázs: Sötétben élsz - értékelés

Egy újabb friss megjelenésről hoztam nektek a véleményemet, ami február végén jelent meg a Smaragd kiadónál. Németh Balázs: Sötétben élsz c. kötete hat rövid kis novellát tartalmaz, amik a horror témakörében íródtak. Mindösszesen csak 78 oldalas rövid kis "füzetecske", úgyhogy nagyon gyorsan a végére lehet érni, tökéletesen jó egy kis esti napzárásként.

covers_788471.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

A történetek zöme életszerű eseményeket dolgoz fel. A közös pont a novellákban a félelem. Félelem a zárt ajtók mögött történő bántalmazástól, a természetfelettitől, a múltbéli tettek súlyától, az emlékektől. A történeteken keresztül az író elkalauzolja az olvasót egy-egy olyan szituációba, ahol a szereplőknek le kell győzniük a saját félelmüket, bűntudatukat, a szerelem beteljesülésének érdekében felidézni és elmesélni rég eltemetett emlékeit. Megjelenik a családon belüli erőszak, ősi legendák egy elátkozott barlangról, egy fehér ruhás nő szelleme. Vajon van – e kiút a barlang mélyéről? Vajon ébren tud- e maradni az ember, ha egy kísértet erre kéri? A kérdésekre a választ a könyv rejti.

Már a borító is komor, sötét és nyomasztó képet fest, úgyhogy az olvasó már első pillantásra leszűrheti belőle, hogy milyen zsánerű kötethez van szerencséje. A novellák mindegyike sötétebb hangvételű, a moly.hu szerint a horror kategóriába esnek, bár egyáltalán nem volt ijesztő egyik novella sem, szóval akik emiatt tartanak a kötettől, azokat megnyugtatnám, hogy ne féljenek, mert nem olyan durva egyik történet sem. Fellelhetőek a kötetben a vámpírok, az ártó szellemek és töménytelen mennyiségű rettegés ismert vagy ismeretlen dolgoktól.

Ugyan egy-két helyen azt éreztem, hogy kicsit jobban is ki lehetett volna fejteni a cselekményt, de mivel rövid novellákról és nem komplett regényről van szó, így ezek felett én szemet hunytam, hisz egy novella pont attól novella, hogy röviden és lényegre törően vannak benne feltüntetve a cselekmények.

Összességében azt mondhatom, hogy tartalmas kikapcsolódást nyújtott számomra a kötet, úgyhogy örülök neki, hogy elolvashattam.

Ezúton is köszönöm szépen a recenziós példányt a Smaragd kiadónak!

Értékelésem: 8/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

 

Idézetek:

 Egy biztos, a kutya megtanította az embert megbecsülni azt, amije van.

♦♦♦

– Hát most már tudod. Amióta kikerültem a zárdából, azóta minden nap eljövök erre a környékre és leülök a tóparton oda, ahol találkoztunk, és mosolygok, hogy minden napot megélhetek vidáman, és jókedvűen, mert hisz' egy életünk van, azt csináljuk jól. Nekem az eleje nem igazán indult jól, de mindenki maga dönti el, hogy mit kezd a sajátjával és a mágányba zárt órákat hogyan váltja fel a vidámság, mert mosolyogni jó. Megtanultam kezelni az élethelyzetemet, és azt, hogy ha már rosszul indult, nem kell neki úgy is folytatódni, mert az élet a legnagyobb ajándék egy ember számára.