Debbie Macomber: A fagyöngy alatt - értékelés

Karácsony közeledtével szerettem volna egy kis hangulatot teremteni magamnak egy könyv által is, így esett a választásom Debbie Macomber: A fagyöngy alatt c. kötetére. Több karácsonyi története is van az írónőnek és még legalább egyet tervezek elolvasni karácsony előtt. 

covers_365287.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

Addie ​Folsom egykor nagy álmokat szövögetve vette nyakába a világot. A lány az érettségi vizsga előtt otthagyta az iskolát, sőt a szülői házat is, hogy a maga útját járja. Immár felnőttként, édesapja halála után hazatér, hogy az anyjával töltse az ünnepeket. Ám valósággal földbe gyökerezik a lába, amikor megtudja, hogy az asszony egészen mást tervezett: a legjobb barátnőjével, Julie-val kéthetes floridai hajóutazásra indulna. Úgy tűnik azonban, egy baleset keresztülhúzza a számításaikat. Julie fia, Erich, akit Addie a háta közepére kíván, balesetet szenved. Mivel a lány tudja, az édesanyjának mekkora szüksége van erre az útra, kénytelen-kelletlen felajánlja, hogy gondját viseli a férfinak a távollétükben. Erich azonban mogorvább, mint valaha, sőt az ünnepeket is utálja. Vajon némi égi segítség elegendő lesz ahhoz, hogy a karácsonyi csoda ezúttal se maradjon el?

Debbie Macomber (Angyali segítség, Csillagos éj) ízig-vérig karácsonyi regényében két fiatal megható és sokszor megmosolyogtató történetét követhetjük nyomon a nehéz kezdettől a fagyöngy alatti beteljesülésig.  

A fagyöngy alatt c. kötetben helyet kapnak az angyalok is, akik földi küldetéseket teljesítenek, így próbálják jobbá varázsolni az emberek életét. Addie Folsom, a főszereplő nő messzire költözött otthonról, hogy a maga útját járja, de nem jött össze neki a várt áttörés, így reményvesztetten tér haza a szülői házba az anyukájához. A szomszéd srácba gyermekként bele volt zúgva, de a srác, Erich mindig bunkó volt vele, így nagyon elhidegültek egymástól, látni se bírják egymást. Úgy alakul, hogy Erich karácsony előtt eltöri mindkét csuklóját és Addie magára vállalja a bébiszitter feladatát az ünnepek alatt. Amíg gondozza, sikerül rendezniük a nézeteltéréseket és elkezd kialakulni közöttük a romantikus kapcsolat is.

320688162_672246481007131_7594554381738599974_n.jpg 

https://www.instagram.com/p/CmRt6_LIPET/?utm_source=ig_web_copy_link

Nem volt semmi egetrengető a kötetben, tele volt klisékkel, de karácsony előtti hangolódásként egy olvasást megért számomra. Remélem, hogy következő alkalommal sikerül egy kicsivel jobb történetet kifognom az írónőtől, ami igazán elvarázsol majd.

Értékelésem: 8/10

Kedvcsináló idézetek:

 – […] Scrooge rájött, hogy elvesztegeti az életét. Az aranyán kívül semmije sem volt. Három szellem is kellett annak a bebizonyításához, hogy a világ minden kincse is kevés a boldogsághoz.
– És az elég volt, hogy odaadta a pénzét?
– Scrooge nem az aranyát adta oda – javította ki kapásból kedvesen a lány. – Magából adott, és rájött, hogy mindvégig ezt akarta, erre volt szüksége.
– És mégis mit adott magából?
– A szívét. Egészen addig Scrooge nem is gondolt rá, hogy szüksége van másokra, emberi kapcsolatokra, pedig ezek híján keserűvé és zsugorivá vált.

♦♦♦

Egy alkalommal, talán kilencéves lehetett, Erich azt mondta, bemehet a Jerryvel együtt épített erődjükbe, ha megeszik egy gilisztát. Bármilyen undorító volt is, Addie bármit megtett volna, hogy velük lehessen az erődben. Berohant a házba a tejszínhabért. Majdnem hányt, de végül a tejszínhabbal együtt sikerült letuszkolnia a gilisztát a torkán. A fiú erre kinevette, és továbbra sem engedte be az erődbe.

♦♦♦

Szerencsére a hatvanperces óra hátralévő része sokkal zökkenőmentesebben zajlott. Charles Dickensről beszéltek, a Karácsonyi ének szerzőjéről, és Addie-nek el kellett ismernie, hogy a tanár lenyűgözte őt. Harry korábbi feszengése ellenére úgy tűnt, jól ismeri a szerzőt. Igencsak értett a témához.
– Charles a nyolc testvér közül a második legidősebb volt – mesélte –, ő maga pedig tíz gyermeket nemzett. Gyermekkorában meglehetősen sokat költöztek, és végül kénytelen volt kimaradni az iskolából, hogy pénzt keressen a családja eltartására, miután apját az adósok börtönébe vetették. A dolog nagyon feldúlta szegény Charlest.