Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz - értékelés

2019-ben jelent meg Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz c. lélektani regénye, ami olyan komoly témákkal foglalkozik, mint a családon belüli erőszakgyermekbántalmazás, árvaság és nemi erőszak. A könyv olvasását csak azoknak a molyoknak ajánlanám, akik bírják ezeket a durvább témákat, mert ebben a kötetben tényleg minden kendőzetlenül kerül leírásra több ártatlan és naiv gyermek főszereplő szemszögéből.

covers_538486.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

Miskolc, ​1920-as évek. A nyolcéves Károly és a négyéves Anna szüleit szinte egyszerre viszi el a spanyolnátha, a gyerekek pedig árvaházba kerülnek. Rideg és szeretetnélküli apácák gondoskodnak róluk, a fiúk között pedig farkastörvények uralkodnak: aki erősebb, az éjszaka leple alatt bármit megtehet a többiekkel. A testvérpárt néhány év múlva nevelőszülők veszik magukhoz, de vajon képesek-e elfelejteni mindazt, ami az árvaházban történt velük?

Hatvan évvel később, szintén Miskolcon az ötéves Eszter elhidegül imádott édesapjától, miután anyja figyelmezteti, hogy vigyázzon vele. A kislány csak nagyapjára, Tatusra számíthat, aki mindennél jobban szereti unokáját, s akiben Eszter mindenki másnál jobban bízik.

Péterfy-Novák Éva új regényében megrázó kérdéseket tesz fel: mi lesz egy megnyomorított gyermekből? Hogyan válik szörnyeteggé egy felnőtt? És vajon meg lehet-e törni a generációkon átívelő családi mintákat?
"Azt kéri, ne mondjam el senkinek, hogy miről beszéltünk. Ez a mi titkunk. Amolyan női titok. És a nőknek össze kell tartaniuk, nem szabad elárulniuk egymást. Mert az olyan lenne, mintha a legjobb barátodat árulnád el, mondja anyu. Minden nőt úgy kell nézni, hogy a legjobb barátod. Mert a férfiak mások. Jobb, ha tudok ezekről a dolgokról, és ideje odafigyelni magamra. Gondolkodott a konyhában, hogy biztosan megértettem-e, amit mondott, de aztán arra jutott, hogy már elég nagylány vagyok ahhoz, hogy megértsem.
Hogy apánk előtt nem vetkőzünk. Mert a férfiak rosszak."
Péterfy-Novák Éva 1961-ben született Diósgyőrben. Személyes traumájának feldolgozása miatt kezdett blogot írni, majd a bejegyzésekből 2014-ben Egyasszony címmel nagy sikerű memoár, később pedig monodráma is készült. 2017-ben jelent meg A rózsaszín ruha című novelláskötete, amelyben szókimondóan, ugyanakkor humorral és empátiával ír a körülöttünk lévő világról, életünknek azon bántó részleteiről, amelyekről igyekszünk nem tudomást venni. Pétery-Novák Éva írásainak ereje abban rejlik, hogy számára nincsenek tabuk.

A történet eleje nagyon kusza volt számomra, sokszor nem tudtam, hogy pontosan melyik szemszöget is olvasom éppen, annyira egybefolyt számomra az egész. Csak a történet második felében derül ki a gyermekek egymás közötti viszonya, de előre sejteni lehet, hogy ki kicsoda és miért van jelentősége bemutatni az egyes gyermeki sorsokat és az általuk átélt nehézségeket.

Egyesek szerint kapcsolat van az általunk gyermekkorban megélt nehézségek, bántalmak és a felnőttkorban elkövetett tetteink között. Vannak, akik ebben kételkednek. Én biztos vagyok benne, hogy van befolyása a múltunknak a jelenünkre, de a könyv lapjain egy eléggé szélsőséges eset kerül bemutatásra, amikor a gyermekkorban elszenvedett bántalmazások olyan mély nyomot hagytak a szereplőben, hogy később, felnőttként is kísértették őt és ő maga is bántalmazóvá vált általuk. 

Szörnyű belegondolni, hogy a könyvben olvasottak sok-sok gyermekkel a valóságban is megtörténnek; hogy vannak olyan felnőttek, akik képesek visszaélni a gondjaikra bízott gyermekek naivitásával és ártatlanságával. A regény témája nagyon felkavaró, úgyhogy tényleg csak azoknak ajánlom az olvasását, akik fel bírják dolgozni a benne olvasottakat.

Értékelésem: 8/10