Aurora P. Hill: A Gyöngyös Korona (Serbeniai Krónikák 3.) - értékelés

Már a Serbeniai Krónikák első két része is teljesen lenyűgözött engem, úgyhogy alig vártam, hogy olvashassam a Gyöngyös koronát is. Szerencsére az írónő ezúttal is magasra tette a lécet, letehetetlen lett ez a rész is!

covers_767051_1.jpg

Vigyázat! A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

A fülszöveg:

Serbenia ​új korszakba lép.

Aslios visszafoglalta az őt megillető trónt, és készen áll, hogy egy fényesebb jövő felé vezesse a népét. A koronával járó felelősség súlya hatalmas terhet jelent számára, emellett trónra lépését sokan nem nézik jó szemmel.

Breduba és Aser Mor alantas szövetséget kötnek, majd együtt indulnak Serbenia megszerzésére. Seregeik útját erőszak, vér és halál kíséri.

Gabriela mindenben támogatja Asliost, viszont a fiú iránt táplált gyöngéd érzelmei összezavarják. Megpróbál a háttérben maradni, ám egyre több bizonyítékot kap afelől, hogy az ifjú uralkodó is hasonlóan érez iránta. Boldogságuk útjába azonban akadályok gördülnek, és Gabriela már egyáltalán nem biztos benne, hogy ő lehet a megfelelő társa Asliosnak. Szabad szeretniük egymást, vagy ezzel a pusztulásba taszítják Serbeniát?

A sors megadja a választ. Többször közbeszól, majd egy végzetes hiba miatt úgy tűnik, hogy a fiatalok reménye az életre örökké szertefoszlik.

Az ösvény napról napra veszélyesebb, de visszafordulni már lehetetlen.

A Gyöngyös korona c. harmadik részben tovább folytatódnak Gabriela és Aslios kalandjai. Rengeteg korábban megismert karakter felbukkan ismét, akik közül akadnak bőven szövetségesek is, de olyanok is, akik ártani akarnak, vagy épp hátsó szándékkal fordulnak a fiatal főszereplők felé. Sok nehézség és bonyodalom adódik az útjuk során, de végül sikerül elérniük azt, amiért a legelső kötettől kezdve harcoltak: kellő mennyiségű szövetségest gyűjtöttek maguk köré annak érdekében, hogy Asliost sikeresen királlyá koronázhassák és biztosítva legyen ezáltal a királysága. 

Ezúttal a személyes, érzelmi szintű problémák is komolyabb hangsúlyt kaptak. Végre be merték ismerni egymásnak a fiatalok, hogy mit éreznek egymás iránt, de sajnos - tekintve, hogy Aslios király és nem csak egy egyszerű fiatal srác, aki maga dönthetne a párkapcsolata tekintetében - újabb akadályok gördülnek eléjük, illetve kettejük közé. Én személy szerint mindkettejüket nagyon a szívembe zártam, mert erősek, bátrak, hűségesek és nemeslelkűek, úgyhogy bízom benne, hogy a lehető legkevesebb áldozattal ér véget majd a kalandjuk a befejező részben.

A serbeniai szokások és törvények is előtérbe kerültek, Gabriela megkapta az édesanyjától a törvénykönyvet, ami bár elég rövid, annál velősebb és minden fontos serbeniai szabályt magába foglal. Ezek a törvények mind-mind békés és letisztult életre vonatkozóan kerültek megállapításra, ami nekem nagyon tetszett, szorosan összefonódik az ottaniak gondolkodásával és felfogásmódjával. Szerencsére Gabriela-nak nem okoz nehézséget ezeknek az elsajátítása, mert alapból is kedves és nagylelkű lány. 

Tűkön ülve várom, hogy mikor fog megjelenni a következő rész, remélem, hogy minél hamarabb!

Értékelésem: 10/10

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jolcsi (@konyvmolylany20) által megosztott bejegyzés

 

Idézetek:

A halál is az élet része, még ha nem is a legszebb. Vajon utolsó perceiben szomorkodna a haldokló, vagy csupán a siránkozó rokonok jajongása teszi borzalmassá ezt a teljesen hétköznapi helyzetet? Ki vagyok én, hogy beleszóljak a természet rendjébe?

♦♦♦

… Azt hittem, nálam jobban nem szenvedhet senki, de amikor így látlak, tudom, hogy az én fájdalmam semmi volt a tiedhez képest. Tisztellek a kitartásodért.

♦♦♦

Te önmagad vagy. Az, hogy más mit gondol nem számít. Mi tudjuk, hogy te ki vagy, és most már te is tisztában vagy vele.